El Pais: Kako je sa pripadnicima “Škaljarskog klana” uhapšen bivši vođa “Pink Pantera” Predrag Vujošević

0
screenshot

“Od kradljivca dragulja do trgovine drogom”, piše španski El Pais na početku teksta o hapšenju pripadnika Škaljarskog klana i jednog od bivših vođa “Pink pantera”, u akciji španske policije koja je obelodanjena juče. El pais piše da je među uhapšenima biši vođa “Pantera” Predrag Vujošević.

O Predragu Vujoševiću su svojevremeno francuski i britanski mediji pisalo kao o “jednom od najvećih imena” koji je “mozak” ili “kreator” više pljački juvelirnica širom Evrope. Vujošević je uhapšen krajem 2004. godine u Francuskoj, nakon što ga je tamošnja policija označila kao kreatora pljačke juvelirnice na Šanzelizeu. Osim za tu pljačku, on se tereti i za krađu dragulja iz londonske juvelirnice “Mejfer”. On se dovodio i u vezu sa nestankom dragulja iz “Luvra”, a navodno je ojadio i nekoliko draguljarnica u Švajcarskoj, Španiji, Belgiji i Nemačkoj.

O njemu se takodje pisalo i kao o čoveku koji je čekićem razbio vitrinu juvelirnice „Graf” u ulici Nju Bond u Londonu i pokupio dijamante u vrednosti od tridesetak miliona dolara. Bila je to najveća pljačka dijamanata u istoriji Engleske.

El Pais piše da su agenti španske Nacionalne policije i Civilne garde “uhapsile četvoricu navodnih pripadnika mafijaškog klana iz bivše Jugolsavije prošlog februara na Kanarskim ostvrima kada su ovi pokušali da distribuiraju 408 kilograma kokaina”, pozivajući se na saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova od nedelje, nakon što je skinuta oznaka tajnosti sa ovog slučaja.

Kako piše španski list, među uhapšenima policija je posebno istakla Predraga Vujoševića, poznatijeg po alijasu Marko, nekadašnjeg vođe međunarodno poznate bande “Pink panteri”, koja je specijaliozovana za pljačku dragulja. Takođe se navodi kako policijski istražitelji klasifikuju uhapšene kao pripadnike takozvanog “Škaljarskog klana”, za koji se navodi da je “opasna mafija koja trguje drogom”, “potiče iz Crne Gore” i “poznata je kao nasilna”.

El Pais se poziva na izvor koji navodi da se Vujošević navodno priključio ovoj grupu nakon služenja kazne u Francuskoj zbog jedne od pljački koja se pripusuje “Panterima”.

Operacija poznata kao “Kobe-Phantom”, otpočela je prošlog novembra kada je policija uočila da pripadnici ove organizacije, uključujući bivšeg “Pink Pantera”, u dva različita dana donela veći iznos novca (jednom 250 hiljada evra, drugi put 155 hiljada) u objekte koji su bili pod prismotrom, gde se sumnja da su želeli da ih uvedu u legalne tokove. Dalja istraga je, prema španskom listu, utvrdila da taj novac navodno potiče od distribucije narkotika koji je uvezen iz Južne Amerike zu dalju prodaju trgovcima drogom.

Prema ovom izvoru, grupa je organizovala mrežu u kojoj su koristili luksuyne kuće i stanove na jugu Tenerifa da skladište drogu koju su kasnije automobilima raynosili klijentima. Kako je jedna od ovih kuća bila pod prismotrom, to je pomoglo policiji da presretne dva vozila u kojima je pronašla 70 kilograma kokaina i uhapsila vozače.

Policijski agenti su potom izvršili upad u kuću u turističkom mestu Kosta Adehe (Tenerife), gde je Vujošević uhapšen u pokušaju bekstva. U automobilu koji je bio parkiran u garaži pronađeno je još 338 kilograma kokaina spakovanih u kofere čime se došlo di 408 kilograma, u pakovanjima od po kilogram sa natpisom “Pariz”, 413 hiljada evra, gliser, 12 šifrovanih telefona, mašinu za brojanje novca…