El Čapova supruga se nagodila sa tužilaštvom: Priznala krivicu za pomaganje u vođenju imperije

0
Foto Profimedia/TNS Archive: Zuma Pres

Ema Koronel, supruga narko-bosa Hoakina Guzmana, poznatijeg kao El Čapo, izjasniće se krivom za pomaganje suprugu u vođenju njegove imperije kao i za pomaganju u bekstvu iz najbezbednijeg zatvora u Meksiku, saopštili su izvori upoznati sa slučajem.

Kako piše „New York TImes“, očekuje se da se ona pojavi pred sudom u Vašingtonu u četvrtak. Ona je uhapšena u februaru, na aerodromu u blizini Vašingtona, posle skoro dvogodišnje istrage o njenoj umešanosti u poslove svog supruga.

Guzman, koji je svojevremeno bio vođa kartela Sinaloa, osuđen je 2019. godine, a sada služi doživotnu kaznu u zatvoru Supermaks u Koloradu, najsigurnijem zatvoru u Sjedinjenim Državama. Njegova supruga je ostala na slobodi nakon što ga je porota proglasila krivim i putovala je na relaciji SAD-Meksiko do hapšenja.

Kada ju je FBI uhapsio, bilo je mnogo govora da li će ona vlastima ponuditi informacije o saveznicima i partnerima svog supruga u zamenu za blažu kaznu. Međutim, njen dogovor sa tužilaštvom u Vašingtonu ne zahteva saradnju sa američkim vlastima, kazala je osoba upoznata sa slučajem.

Policija retko vodi postupke protiv supruga narkodilera, ali priča o Emi Koronel je atipična. Tužilaštvo je iznelo dokaze da je ona bila duboko umešana u kriminalne aktivnosti.

Po početnoj optužnici, ona se suočavala sa kaznom između 10 godina i doživotnog zatvora. Ali, kako je rečeno, zahvaljujući sporazumu, njena kazna će verovatno biti manja.