Ekstremni desničari iz Alternative za Nemačku sve jači, ali ipak nisu pobedili na izborima u Saksoniji i Brandenburgu

0
Slavlje u štabu AfD. Jerg Mojten, Jerg Urban i Beatriks fon Štork u Drezdenu. Foto: Michael Kappeler/dpa via AP, Tanjug

Na lokalnim izborima u istočnonemačkim saveznim državama Saksoniji i Brandenburgu desni populisti iz Alternative za Nemačku (AfD) zabeležili su veliki porast popularnosti, dok su stranke vladajuće demohrišćanske-socijaldemokratske vlade Angele Merkel ostale najjače stranke, ali uz osetan gubitak glasova, kažu izlazne ankete javnog servisa ARD.

U Saskoj je vladajuća CDU osvojila 32 odsto, što je sedam procenata manje nego na izborima pre pet godina. AfD je osvojio 27 odsto glasova, čak 17 procenata više nego 2014. SPD je s osam posto glasova i gubitkom od četiri posto doživeo najslabiji rezultat na pokrajinskim izborima.

U saveznoj pokrajini Brandenburg SPD je uprkos gubitku s 27,5 odsto uspeo da zadrži vodeću poziciju. Tamo je AfD osvojio 22,5, a CDU 15,5 odsto glasova.

Među gubitnike u obema pokrajinama spada Levica (Die Linke) koja je u Brandenburgu u poređenju s poslednjim izborima izgubila 7,6 a u Saksoniji 8,4 posto.

Visoka izlaznost – Saksonija 66, Brandenburgu 59 odsto – nazirala se od prepodnevnih sati.

Najavljivala se mogućnost da ovi izbori uzdrmaju i Veliku koaliciju koju na saveznom nivou predvodi Angela Merkel. Ipak, pad CDU i socijaldemokrata manji je nego što su u te dve stranke strahovali.