Severna Koreja je uništila kancelariju za vezu sa Južnom Korejom u pograničnom gradu Kesongu, što je dodatno pojačalo tenzije između dve zemlje.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje saopštilo je da je zgrada u severnokorejskom pograničnom gradu Kaesong uništena u 14.49 popodne, međutim nisu dali više detalja.

Na fotografijama koje je objavila novinska agencija Jonhap vidi se gust dim iznad industrijskog kompleksa u kom se nalazila kancelarija za vezu.

Odnosi dve Koreje već su zaoštreni usled dužeg zastoja u nuklearnoj diplomatiji Pjongjanga i Vašingtona.

Severna Koreja je ranije saopštila da će prekinuti sve kanale komunikacije sa Južnom Korejom jer nije uspela da spreči slanje letaka protiv Pjongjanga u Severnu Koreju, te da će uništiti međukorejsku kancelariju i preduzeti vojne korake protiv Južne Koreje.

Severna Koreja je saopštila da su aktivnosti slanja letaka prekršile niz mirovnih sporazuma Pjongjanga i Seula, posebno Deklaraciju iz Panmundžona, potpisanu u aprilu 2018. godine, koja je imala za cilj da smanji tenzije.

Sestra lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong upozorila je za vikend Seul da će uskoro videti „tragičan prizor uništene beskorisne kancelarije za vezu Sever-Jug“ i dodala da će vojsci Severne Koreje prepustiti dalje razračunavanje sa Južnom Korejom.

Vojska Severne Koreje danas je najavila da će se vratiti u zone koje su demilitarizirane u skladu s korejskim mirovnim sporazumima.

Generalštab Korejske narodne armije je saopštio da preispituje preporuku vladajuće stranke da se vojska rasporedi u pogranična područja koja su demilitarizovana.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In pozvao je juče Severnu Koreju da smanji tenzije.

Tokom sastanka sa najvišim savetnicima, Mun je rekao da „Severna Koreja ne sme da prekida komunikaciju i pravi tenzije da se sat ne bi vratio na prošli konfrontacijski period“.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-439-od-11-juna/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.