Eksplozija mine na poligonu “Krušika”: Poginuo radnik, jedan teško povređen, sindikat “Sloga” traži smenu rukovodstva

0

Jedan radnik “Krušika” je poginuo a jedan teško povređen u ataru sela Donja Bukovica kod Valjeva, na poligonu namenske industrije “Krušik”.

„Krušikov“ inženjer Miroslav J. (52) žrtva je eksplozije opitne mine na poligonu valjevske vojne fabrike koja se dogodila oko 11.05 časova. Pored inženjera, u eksploziji je povređen i radnik „Krušika“ Miroslav P.

Miroslav P. je odmah prebačen u Urgentni centar valjevske bolnice u svesnom stanju, ali sa opekotinama.

Informaciju je potvrdilo i Ministarstvo odbrane.

“Tokom realizacije redovnih zadataka Holding kompanije “Krušik” Valjevo na bojevoj glavi za protivoklopnu raketu, danas oko 11 sati na poligonu Begove Vode u selu Zlatarić kod Valjeva, došlo je do eksplozije od koje je poginuo radnik “Krušika” M. J., a povređen je radnik M.P. koji je učestvovao u realizaciji opitovanja” navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da je odmah po nastanku vanrednog događaja Holding kompanija “Krušik” obavestila nadležne državne organe koji će izvršiti uviđa.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” zatražili su danas momentalnu smenu rukovodstva vojne fabrike Krušik, u kojoj je u eksploziji poginuo jedan radnik a drugi teško povredđen, i svih koji su ubrzavanjem proizvodnje doveli u opasnost ljudske živote.

“Radnici namenske industrije i dalje se od strane vlasti i kapitala tretiraju kao jeftini zamorčići zaostale tehnologije i nestručnih kadrova koji kontrolišu procese proizvodnje i ispitivanja ubojitih sredstava u namenskoj industriji. Prema našim saznanjima iz Krušika, obzirom da tamo imamo sindikat, uočen je manjak radnika u proizvodnji, pa se od zaposlenih traži da se radi prekovremeno, ubrzano, jer su zahtevi kupaca za priozvodnim programom sve veći”, navodi se.

U saopštenju sindikata se dodaje da su radnici premoreni, što zahteva još veću opreznost u rukovanju ubojnim sredstvima.

“Imajući u vidu težinu tragedije zahtevamo i tražimo punu odgovornost i momentalnu smenu rukovodstva Krušika, direktora Vladana Lukića i predsednika Nadzornog odbora, Veljka Petrovića iz Ministarstva odbrane, kao i svih odgovornih lica koji su ubrzavala proizvodnju i dovela ljudske živote svojih kolega u opasnost”, navodi se.

Sloga je zatražila i postavljanje vrhunskih stručnjaka koji će voditi računa o Krušiku.

“Stručnjaka koji nikada više neće dozvoliti upliv politike iz vrha vlasti u rad preduzeća, odnosno da se onaj ko ukazuje o neprevilnostima, kao uzbunjivač Aleksandar Obradović, tajno hapsi kao državni neprijatelj i spinovanjem prorežimskih medija postavlja kao izdajnik na nepostojeći stub srama”, saopštio je sindikat povodom nesreće u vojnoj fabrici.