Eksplozija dečije pornografije na internetu: 45 miliona ilegalnih slika i snimaka za samo godinu dana

0
Foto Profimedia

Tehnološke kompanije prijavile su eksploziju fotografija i video snimaka na kojima se deca seksualno zlostavljaju; samo prošle godine identifikovano je 45 miliona ilegalnih slika. Ovo očigledno ukazuje da sistem nije u stanju da se izbori sa napasnicima, piše Njujork tajms.

Iako ovaj problem datira iz doba pre interneta, kamere na pametnim telefonima, društvene mreže i “klaudovi” samo su pogoršali situaciju i intenzivirali problem. Pre digitalnog doba, prestupnici su bili prinuđeni da razvijaju fotografije i šalju ih poštom, ali su im nove tehnologije omogućile da sada jednostavno snime, šeruju i umnože materijal.

Pošto tehnološke kompanije u čijem se vlasništvu nalazi većina društvenih mreža godinama unazad nisu propisno pratile razvoj situacije i čak ni adekvatan monitoring nije sprovođen, sada su se našle u nebranom grožđu pošto su zatrpane ovakvim sadržajem.

Prestupnici sve češće koriste VPN, odnosno virtuelne privatne mreže koje im pomažu da sakriju IP adresu i lokaciju, koriste tehnike enkripcije kako bi šifrovali poruke i štite hard diskove. Mimo toga, sadržaj oglavnom objavljuju i dele na “dark web”-u koji je nedostupan prosečnim korisnicima interneta.

Američka policija zasad daje prioritet najranjivijim – odnosno najmlađim – žrtvama, iako je Njujork tajms otkrio da postoje problemi u količini predviđenih sredstava za borbu protiv nasilja na internetu, odnosno da je zaista uložena tek polovina predviđene sume.

Policijski izveštaji, zapisi i mejlovi, ali i razgovori sa više od trideset policijskih službenika pokazali su da su nekim tehnološkim kompanijama potrebne nedelje, pa čak i meseci da odgovore na policijske upite i naloge, ako uopšte i odreaguju.

Jedna od najnekooperativnijih kompanija je, piše Njujork tajms, Tumblr koji je čak u jednom slučaju upozorio korisnika koji je objavljivao eksplicitni sadržaj da je njegov profil prijavljen policiji. Izvor Njujork tajmsa koji je ranije bio zaposlen u ovoj kompaniji naveo je da je ta praksa uobičajena već godinama. Korisnik je zahvaljujući dojavi uništio dokaze.

Ipak, za skoro dve trećine registrovanih slučajeva u protekloj godini odgovoran je Fejsbuk mesindžer, a Fejsbuk je nedavno najavio da planira da uvede enkripciju poruka što će dodatno otežati posao za policiju.

Fejsbuk je već dugo poznat po nasilnim sadržajima, a prošle godine na Mesindžeru je bio viralan snimak na kojem muškarac seksualno napastvuje šestogodišnje dete. Kada je Mark Zakerberg najavio da će biti uvedena enkripcija, mudro je istakao da je svestan rizika koje to nosi za “stvarno užasne stvari kao što je zlolstavljanje dece”.