Eksl Rouz o Ukrajini i Putinu, Edi Veder o abortusu, a Mik Džeger zamalo o Kosovu – Priča o tri spektakla, politici i muzici

Piše Zoran Panović, programski direktor Demostata

0
EPA-EFE/Victor Lerena

Beč je nekad bio istovremeno dom Adolfa Hitlera, Lava Trockog, Josipa Broza Tita, Sigmunda Frojda i Josifa Staljina. Ovog jula pa skoro istovremeno (koji dan gore-dole) Bečom je ponovo koračala istorija (ali za razliku od ovih prvo pomenutih, ona koja je već imala svoje glavne role). Sad su se glavnim gradom Austrije muvali Eksl Rouz i Sleš (Guns N’ Roses), Mik Džeger (The Rolling Stones) i Edi Veder (Pearl Jam). Svi su ovde zakazali koncerte, ali ko je bio na nekom od njih brzo je ukapirao da ne gleda budućnost već slavnu prošlost. “Beč noću. Vidimo se na koncertu”, poručio je Džeger u Beču uživajući u pivu uz štand brze hrane “Bosna”.

Tačno petnaest godina je prošlo od koncerta The Rolling Stones na beogradskom Ušću. Mnogi su naivno pomislili da posle toga nikad ništa više neće biti isto u Srbiji, i možda sad nekima od njih deluje kao nedovoljni bilans da je reportažu sa video-uratkom (mobilnim telefonom) sa ovogodišnjeg julskog bečkog koncerta The Rolling Stones obezbedio za Nacionalni dnevnik TV Pinka Željko Mitrović, koji je spektaklu na stadionu “Ernst Happel” prisustvovao u društvu Olivera Mandića.

Prisustvovao sam ovog jula koncertima Guns N’ Roses u Beču (dva dana pre Stonesa na istom stadionu) i dan ranije pre GNR koncertu Pearl Jam u Budimpešti. Na prošlom koncertu u Beču, jula 2017. GNR su u slavu Krisa Kornela, preminulog pevača Soundgardena, izveli njihovu večnu “Black Hole Sun”. Sada je Eksl Rouz izdao saopštenje, u kom je turneju Guns N’ Roses posvetio preminulom bubnjaru benda Foo Fighters Tejloru Hokinsu.

Ceo tekst Zorana Panovića objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 21. jula

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs