Ekskluzivni intervju Fransisa Fukujame; Dr Branislav Tiodorović prognozira kada ćemo “prodisati”; Tekstovi Kamerona Mantera, Milana St. Protića, Predraga J. Markovića… – Šta vas očekuje u novom Nedeljniku

Na kioscima je novi broj Nedeljnika. Pogledajte šta vas čeka između korica

0
Fotografije: Profimedia; Beta; Igor Pavićević

FUKUJAMA – Profesor Fransis Fukujama, jedan od najvećih političkih mislilaca današnjice, u ekskluzivnom intervjuu za novi Nedeljnik govori o uzrocima i posledicama najveće krize 21. stoleća.

OVO JE SRBIJA – Sistem u kojem je moguće da Tole Karadžić pobedi Radomira Antića nema nikakve šanse, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

MENHETN I MANTER – Vlada u Vašingtonu je uradila sve, u poslednje tri godine, da dovede u pitanje kompetentnost, i da veruje u lojalnost i instinkte mnogo više nego u hladnokrvnu racionalnost ili u iskustvo znanja. Zato nije nikakvo iznenađenje što sadašnja administracija nije znala kako da odgovori na krizu. Ekskluzivni autorski tekst Kamerona Mantera, bivšeg ambasadora SAD u Beogradu, u novom broju Nedeljnika.

DR BRANISLAV TIODOROVIĆ – Kad kažemo da će nam ovo, na primer, do maja trajati i da će u maju početi polako da pada, pa da će iza maja preći u sporadične slučajeve oboljenja, uvek to držimo sa rezervom jer ta obećanja ne možemo i sami da dajemo – ta obećanja nam daje nebo, to je ono što je zavisno od meteoroloških uslova, kaže za Nedeljnik ugledni epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19,

JUNACI – Nije Srbija jedina zemlja na svetu u kojoj javnost pokušava da pronikne u to na čijoj su strani političke simpatije pojedinih stručnjaka za javno zdravstvo, piše Ljiljana Smajlović u kolumni “Junaci našeg doba” u novom Nedeljniku.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

ST. PROTIĆ – Ako se nekom i učini da se, ili da će se, zbog ove pošasti nešto fundamentalno promeniti u čovekovoj prirodi i njegovom doživljaju svoje sopstvenosti, svoje okoline i svoje realnosti, mislim da taj veoma greši, piše u autorskom tekstu za novi Nedeljnik istoričar Milan St. Protić.

DOBA SAMOĆE – Pandemija korone izazvala je prisilno osamljivanje. Malodušnima može da se učini da je zaraza, kao kakav cunami, potopila naš dosadašnji život. Sada mnogima izgleda da živimo na usamljenim ostrvima, koja vire iz strašnoga mora svetske boleštine. Tekst o doba usamljenosti u novom Nedeljniku potpisuje istoričar Predrag J. Marković.

VIKTATURA – Mađarski premijer je sebi obezbedio otvoren put da demontira sve ono što je preživelo od liberalno-demokratske pravne države tokom njegove decenije vladavine u Budimpešti. Orban koristi pandemiju koronavirusa kao odličan izgovor da zada završni u

REJTINZI I VIRUS – Polarizovana srpska politička scena makar je pošteđena još jedne statistike – one koja bi govorila o tome da li koronavirus, koliko god to mračno zvučalo, prija nečijoj popularnosti. U svetu se, ipak, istraživanja ove vrste rade, i ona pokazuju da su svi lideri, uključujući i one u najviše pogođenim zemljama, dobili na popularnosti.

STARI I PANDEMIJA – Kada čujete da neko od 15 godina naziva ovaj virus “boomer remover”, onda se pitate – koliki je to jaz i kakvo je to nehumano društvo stvoreno? I u srpskim medijima je sve češće moglo mnogo da se čuje o “neodgovornoj deci”, o odraslima koji ne haju za one najugroženije, za druge, za stare pre svega (zašto smo svi zatvoreni ako nama virus neće ništa). Tekst Zorice Marković o koronavirusu i gerontofobiji u novom Nedeljniku.

GORČIN – Teško je onima koji prazninu života zatrpavaju neprestanim kretanjem i stupanjem u površnu komunikaciju. Njima “društveno distanciranje” zbilja jest robija. A ja to ceo život upražnjavam jer ne dam da mi slučajne budale kroje dane, ispričao je reditelj Gorčin Stojanović za novi broj Nedeljnika.

MISTER – Nadmudrio je naše strahove i slabosti, bio pametniji od naše gluposti i predvideo ono što ni sami o sebi nismo znali. Došao je u reprezentaciju kojoj niko nije verovao, a na Mundijal ga je ispratila srpska trobojka od 50.000 ljudi. Oproštaj od Radomira Antića, poslednjeg gospodina i profesora srpskog fudbala, u novom Nedeljniku.

FRIC I DOBRILA – Daljinski je odskočio i pao sa stola na stolicu i odskočio sa stolice i tresnuo o pod u kuhinji i razbio se na komade. Dobrila je vrisnula: “Ah! Ah!” Onda je Mate viknuo: “Ah! Majko! Gotovi smo sad!”. Dogodovštine kultnih junaka Srđana Valjarevića u novom Nedeljniku.

DRAŽA I PINGPONG – Za Jermene sam sve do ove situacije mislio da je to neki ponosan narod koji se u slobodno vreme bavi atentatima na turske ambasadore po belom svetu, ali nisam imao pojma da upražnjavaju i stoni tenis, i to usred pandemije. Kolumna Dragoljuba Draže Petrovića o klađenju u doba pandemije u novom Nedeljniku.

TIGER KING – U čemu je fenomen serije “Tiger King”, za kojom je poludeo ceo svet? Tekst o onom neverovatnom zoološkom vrtu u Oklahomi, kao i veliki vodič Nedeljnika kroz aktuelne serije.