Ekskluzivni feljton: Istorija Jugosfere – Čitajte u magazinu Istorija, poklon uz novi Nedeljnik

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Stvar je od početka neobična. Deluje kao nesporazum. Isprva je traženo jedinstvo tamo gde ga nikako nije moglo biti. Stanovništvo koje je naseljavalo Balkan na prostoru dužem od hiljadu kilometara – počev od gornjeg toka reke Vardara na jugu pa do obronaka Alpa na severozapadu, te od reke Mureš i srednjeg toka Tise na severu do Jadranske obale na jugu – imalo je mnogo zajedničkih interesa, a malo dodirnih tačaka. U srednjem veku većina tog stanovništva grupisana je prvo u tri, a potom u dve države (Hrvatsku do početka 12, te Bugarsku i Srbiju) koje nisu stigle da stvore balkanske Španiju, Francusku i Italiju. Srednji vek na Balkanu završen je osmanskim osvajanjem. Svet podeljen između zapadnog i istočnog hrišćanstva, uz Vizantiju koja opada, zamenilo je bivstvovanje Balkana u najdugotrajnijem kalifatu islamskog sveta – Osmanskom carstvu.

***

Iako nisu jedna država, stanovnici Jugosfere po mnogo čemu su jedan kulturno-ekonomski entitet. Srazmerno, reklo bi se „sila”, budući da se ni u čemu ne mogu porediti sa Nemcima osim što daju potencijalnu publiku od 38 miliona a svi Nemci (kojih prema popisu samo u SAD ima 100 miliona) – od svega 90 miliona!

Zato mislimo da ova povest – Istorija Jugosfere – o prethodne tri decenije, neće biti promašaj.

CEO TEKST PRVOG NASTAVKA FELJTONA ČEDOMIRA ANTIĆA, ČITAJTE U MAGAZINU “ISTORIJA” KOJI SE DOBIJA NA POKLON UZ NOVI NEDELJNIK OD ČETVRTKA 22. SEPTEMBRA. DIGITALNA IZDANJA DOSTUPNA NSTORE.RS

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime