Ekolozi: U subotu će blokade puteva trajati duže od jednog časa

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

(Beta) –  Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas da će i ove subote, počev od 14 časova, organizovati  blokadu puteva na različitim lokacijama širom Srbije.

SEOS je naveo da i dalje izražava neslaganje s planiranjem otvaranja većeg broja rudnika litijuma, Zakonom o referendumu, Zakonom o eksproprijaciji, privatizacijom i intenzivnom eksploatacijom prirodnih resursa. 

“Predsednik Aleksandar Vučić je potpisao Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Obećali smo da ćemo u tom slučaju opet blokirati puteve u Srbiji. Reč se mora držati, tako da ćemo u subotu u 14 časova održati obećanje. Pozivamo gradjane Srbije da nam se pridruže i podrže ovu akciju. Ovoga puta blokade će trajati duže od jednog časa i biće na širem području Srbije”, stoji u saopštenju. 

SEOS je pozvao policiju da zaštiti narod od svakog nasilja i da spreči incidente.

“Predsednik Vučić je juče indirektno najavio na konferenciji za štampu da pripadnici MUP-a neće reagovati, a pojedina udruženja bliska vlasti pozivaju na nasilje i time još više dižu tenziju. U tom svetlu, ističemo da će gradjani mirno i dostonjanstveno izraziti svoje nezadovoljstvo, a za svaki eventualni incident biće odgovorna vlast koja nema sluha da razume brigu naroda za opstanak Srbije, već ga bahato ponižava i preti reakcijom policije”, naglašeno je u saopštenju. 

Ekološka udruženja zahtevaju da se utvrdi odgovornost svih učesnika incidenta na mostu u Šapcu i da se pohapse “inicijatori i egzekutori”.