Veliki ekološki incident desio se u Bečićima, kada je sinoc došlo do otkaza pumpi na postrojenju za otpadne vode WTE na samoj plaži ispred hotela Iberostar Belvi, pišu Vijesti.

List navodi da su fekalije plivale stazom, ušle su u plažni bar, a potoci se slivali na plažu. Uprava hotela odmah je pozvala Opštinu Budva, a gradonačelnik Marko Carević poslao je ekipe Vodovoda i Komunalnog. Bio je angažovan i bager.

Ispostavilo se da je u pitanju kvar na postrojenju za tretman otpadnih voda kojim upravlja nemačka kompanija WTE. Fekalije su izlivene i ispred hotela Montenegro. I dalje se radi na popravci, ali je problem što opština sama ne može da reši problem, prenosi Pobjeda. Gradonačelnik tvrdi da radovi pri izgradnji postrojenja nisu obavljeni dobro.

„To su specijalne pumpe koje zahtevaju rad stručnjaka. Niko ne može brzo i efikasno da reaguje kao oni koju upravljaju postojenjem i cijelim sistemom“, rekao je gradonačelnik i dodao: „Dobili smo obećanje iz WTE-a da će problem biti rešen vrlo brzo. Situaciju otežava velika količina kiše koja je u nekoliko navrata pala u toku dana“.

Iako su službenici njemačke kompanije WTE, koja upravlja postrojenjem, naveli kako je sve u redu, tehnički direktor Iberostar Belvi Petko Đogo je kazao da se tek kada su otvorili postrojenje uvidjelo da je došlo do začepljenja.

„U pitanju je nepouzadan sistem jer su se praktično sve otpadne vode koje je pumpa trebalo da usmjeri ka glavnom postrojenju u Vještici, izlile na dvijema šahtama ispred našeg i susjednog hotela Montenegro“, kazao je on.

Do novog izlivanja je došlo u popodnevnim satima juče, iako je kompanija WTE navela da je na njihovim kompjuterima sve uredno.

Uprava hotela kazala je Vijestima da goste hotela, a ima ih više od hiljadu i po, kod izlivanja drži praktično zatvorene i ne dozvoljava im da idu ka plaži, jer se širi nesnosan miris. Oni su najavili sa ce podnijeti tužbu protiv WTE i tražiti odštetu zbog incidenta, jer su, kako su kazali, njima tur operatori Nekerman, TUI, Tomas Kuk najavili tužbe znog nezadovoljstva gostiju.

Postrojenje za tretman otpadnih voda pušteno je u rad u julu 2014. godine, a DOO Otpadne vode Budva preuzeće upravljanje nad postrojenjem 31. marta sledeće godine.

Komentara

 1. Predrag m.
  30. jula 2019. 13:20

  Ovo je decenijski problem Budve. Nisu adekvatno rešili pitanje odvodjenja fekalnih voda, ali ih to ne tangira. Bitno je navući turiste i ošugati ih za velike novce. Za domaćine nije nemoguće da se svaki dan mažu sopstvenim i tudjim govnima i više puta peru, kao da ništa nije bilo. Svača čast, prljavo da prljavi je ne može biti.

 2. Glas Dijaspore
  30. jula 2019. 15:32

  Od sada pa do kraja, nemojte putovati u CG. Jednostavno, bojkotujte to parce nekulturne zemlje dok aktuelna vlast ne bude potucena na izborima. A onda, sacekati da vidimo kako ce opozicija da promeni CG na bolje??? Ima toliko drugih lepih zemalja za putovanje i letovanje i po nizim cenama.

 3. Nezadovoljna
  30. jula 2019. 20:16

  I parking u Bečićima je tiha jeza! Zato letujte u nekom srpskom selu, gde nema ekoloških akcidenata!

 4. Pappa
  31. jula 2019. 12:27

  Ljetujem u CG svake godine u Becicima, nije sve perfektno ali prilicno sredeno i korektno. Opustite se i cijenite svoje, volim ja sa svojima popiti kafu nego skakat po dubaima. Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.