Ekološke inovacije za bolju i održivu budućnost

  0

  Autor teksta: Igor Gmaz, direktor fabrike kompanije BAT u Vranju

  Ekološki procesi i inovacije koji se primenjuju u proizvodnji nameću se kao jedan od najbitnijih činilaca poslovanja u savremenom svetu koji teži ka održivoj budućnosti i zaštiti životne sredine za naredne generacije. Na putu te održivosti od velikog je značaja preuzimanje odgovornosti u postizanju karbonske neutralnosti, smanjenje štetnog otpada i ušteda vode koja se koristi u proizvodnjama širom sveta. Imajući u vidu značaj uticaja na okolinu, „British American Tobacco“ (BAT) kontinuirano unapređuje procese i ekološka rešenja, što je dovelo do značajnih rezultata. Na globalnom nivou BAT je proglašen kompanijom koja ima najvišu ocenu u sektoru ishrane i duvana, prema ekološkom, društvenom i upravljačkom kriterijumu (ESG), sa ostvarenim rezultatom 91 od maksimalnih 100.

  Posvećenost klimatskim promenama deo je našeg šireg pristupa upravljanju životnom sredinom, i jedan od prioriteta u poslovanju kompanije. Težimo smanjenju uticaja naših proizvodnih procesa na otpuštanje ugljenika u atmosferu, a naš je cilj dostizanje karbonske neutralnosti do 2030. godine, kroz konstantno smanjivanje emisije ugljen-dioksida. U našoj fabrici u Vranju, ovo se postiže korišćenjem 100 odsto električne energije iz obnovljivih izvora. Instalirali smo i solarne panele čija se energija koristi za zagrevanje sanitarne vode. Osim toga, na značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida utiče i promena procesa ovlaživanja vazduha u proizvodnom pogonu (sa parnog na adijabatsko). U budućnosti planiramo da istražimo koje su mogućnosti solarnih koncentratora za još efikasnije korišćenje solarne energije.

  Kako bi se zaštitila životna sredina, sve više je izražena potreba za transformacijom i prilagođavanjem određenih procesa u proizvodnji. Kao deo napora u borbi protiv klimatskih promena, povećavamo upotrebu obnovljive energije kroz projekte za proizvodnju energije i povećanje zelene energije koju kupujemo. Takođe, već nekoliko godina kontinuirano smanjujemo upotrebu vode, kao i količinu otpada koja odlazi na odlagalište. Sav otpad nastao u proizvodnim procesima razvrstava se, a zatim se preko ovlašćenih partnera reciklira ili kompostira, tako da težimo recikliranju najmanje 95 odsto otpada svake godine. Uporedo s ovim, u procesu smo potpunog uklanjanja plastike za jednokratnu upotrebu, a u neposrednoj budućnosti očekujemo potpunu eliminaciju otpada koji šaljemo na deponiju.

  Za postizanje rezultata kako u zaštiti životne sredine, tako i u drugim sferama poslovanja, neophodna je dobra ideja i osmišljen put njenog razvoja do realizacije. Prepoznajući taj potencijal kod mladih, kompanija BAT i ove godine organizuje globalno takmičenje za studente „Battle of Minds“. To je jedinstvena prilika za mlade studente, buduće lidere i eksperte da izraze kreativnost, inovativnost i preduzetnički duh, kao i da dobiju finansijsku podršku za realizaciju svoje ideje. Za njih je ovo i prilika da izgrade profesionalnu karijeru u multinacionalnoj kompaniji, kao i da nastave da usavršavaju svoje znanje. Ukratko, ako imate ideju kojom želite promeniti svet, Battle of Minds je izvrsna prilika za to.

  Kompanija BAT poziva mlade koji su na završnim godinama studija ili su nedavno završili fakultet, da učestvuju u globalnom takmičenju Battle of Minds i da do 13. juna prijave svoja inovativna rešenja iz četiri oblasti (poslovne kulture, ekologije, energetike i poljoprivrede). Više informacija se nalazi ovde: https://competition.bat-battleofminds.com. Svi zainteresovani se mogu registrovati putem sledećeg linka: https://competition.bat-battleofminds.com.