Ekološke inovacije za bolju i održivu budućnost

  Piše Igor Gmaz, direktor fabrike kompanije BAT u Vranju

  0
  Foto: Promo

  Ekološki procesi i inovacije koji se primenjuju u proizvodnji nameću se kao jedan od najbitnijih činilaca poslovanja u savremenom svetu koji teži ka održivoj budućnosti i zaštiti životne sredine za naredne generacije. Imajući u vidu značaj uticaja na okolinu, kompanija “British American Tobacco” (BAT) kontinuirano unapređuje procese i ekološka rešenja.

  Težimo smanjenju uticaja naših proizvodnih procesa na otpuštanje ugljenika u atmosferu, a naš je cilj dostizanje karbonske neutralnosti do 2030. godine, kroz konstantno smanjivanje emisije ugljen-dioksida. U našoj fabrici u Vranju, ovo se postiže korišćenjem 100 odsto električne energije iz obnovljivih izvora. Instalirali smo i solarne panele čija se energija koristi za zagrevanje sanitarne vode.

  Takođe, već nekoliko godina kontinuirano smanjujemo upotrebu vode, kao i količinu otpada koja odlazi na odlagalište. Sav otpad nastao u proizvodnim procesima razvrstava se, a zatim se preko ovlašćenih partnera reciklira ili kompostira. Nastojimo da najmanje 95 odsto otpada bude reciklirano svake godine. Uporedo s ovim, u procesu smo potpunog uklanjanja plastike za jednokratnu upotrebu.

  Za postizanje rezultata kako u zaštiti životne sredine, tako i u drugim sferama poslovanja, neophodna je dobra ideja. Prepoznajući taj potencijal kod mladih, kompanija BAT i ove godine organizuje globalno takmičenje za studente “Battle of Minds”. To je jedinstvena prilika da izraze kreativnost i preduzetnički duh, kao i da dobiju finansijsku podršku za realizaciju svoje ideje. Za njih je ovo i prilika da izgrade profesionalnu karijeru u multinacionalnoj kompaniji, kao i da nastave da usavršavaju svoje znanje. Ukratko, ako imate ideju kojom želite promeniti svet, “Battle of Minds” je izvrsna prilika za to.

  Kompanija BAT poziva mlade koji su na završnim godinama studija ili su nedavno završili fakultet, da do 13. juna prijave svoja inovativna rešenja iz četiri oblasti (poslovne kulture, ekologije, energetike i poljoprivrede).