Ekološka udruženja: Samoproklanovano liderstvo Ekološkog ustanka nedomokratski nametalo odluke

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

(Beta) – Organizatori ekološkog protesta “Ustanak za opstanak”, koji su u subotu u Beogradu brojne ekološke organizacije, “nedemokratski su nametali odluke”, navodi se u zajedničkom saopštenju 23 udruženja koja su učestvovala u tom protestu.

“Princip zajedništva i saradnje zamenjen je samovoljom, netolerancijom i netransparentnim odlučivanjem od strane jednog čoveka koji je samoproglašeni ekološki mesija. Impulsivne odluke, sakrivanje informacija, manipulisanje činjenicama i pasivna agresija prema svakome ko se ne slaže sa odlukama vodje – obeležili su period za nama”, piše u saopštenju koje je prosledilo udruženje “Tvrdjava” iz Smedereva.

Udruženja navode da Ekološki ustanak “nije ničija privatna imovina, niti izborna lista”, ali je, kako su ocenili, “kulminacija jednog autoritarnog pristupa završena neslavno – negativnim nabojem, raspršivanjem energije i opštom polarizacijom medju gradjanima”.

“Ogradjujemo se od nedemokratskog nametanja odluka organizatora Ekološkog ustanka, kao i od nametanja samovolje i samoproklamovanog liderstva, koje je na štetu ne samo borbe za životnu sredinu, nego na štetu gradjana Srbije”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, borba za čistiju životnu sredinu mora da bude bazirana na “dogovoru, solidarnosti i uz puno poštovanje svih aktera”.

“Mi se medjusobno ne moramo slagati o načinima i modelima borbe, ali se moramo držati zajedno i uvek imati ispred sebe ideju vodilju – interes gradjana zbog kojih postojimo, a ne naš partikularni interes”, rečeno je u saopštenju.

Saopštenje su potpisala udruženja i inicijative: Bitka za Košutnjak, Savez mesnih zajednica Stare planine, Ekostraža, Pokret Tvrdjava Smederevo, Inicijativa “Pančevo nije rupa”, Zeleni most, Zaštitimo Jadar i Radjevinu, Eko Cer – Sačuvajmo Cer, Koalicija za održivo rudarstvo (KORS) i Inicijativa “Da Valjevo prodiše”.

Medju potpisnicima se nalaze i: Mame Šabac, Inicijativa “Rudovci u srcu”, Glasno za omladinu Bor, Ekostraža Šabac, Izbor postoji Bor, Inicijativa “Borani se pitaju”, Gradjanske akcije Smederevo, Udruženje “Petlovo brdo”, Inicijativa za demokratsko društvo, Odbranimo Zlotsku reku, Irevolucija i Inicijativa “EKOlubarska bitka”.

Ekološke organizacije i inicijative organizovale su u subotu protest “Ustanak za opstanak” u centru Beograda, nakon kog su na više od sat vremena, kao “opomenu”, blokirali Brankov most.

1 KOMENTAR

  1. Vreme je za objedinjavanje svih ovih pokreta u jednu pošštenu, veliku, ekološku stranku. Bez učešća u novoj vlasti, nema poboljšanja.

Comments are closed.