Egipat i Izrael pregovaraju kako učvrstiti prekid vatre u Gazi

0

(Beta-AP) – Egipat i Izrael danas u obe zemlje pregovoraju kako učvrstiti prekid vatre izmedju jevrejske države i palestinskog ekstremističkog Hamasa i obnovi pojasa Gaze posle jedanestodnevnog razornog rata.

Ministar spoljnih poslova Egipta Sameh Šukri sastao se danas u Kairu s izraelskom kolegom Gabijem Aškenazijem.

To je prva poseta jednog izraelskog zvaničnika Egiptu posle nešto više od  decenije, od 2008, navelo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je navedeno dva ministra će razgovarati o prekidu vatre i o razmeni izraelskih gradjana i tela ubijenih izraelskih vojnika koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u Izraelu.

U medjuvremenu je šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel doputovao u Tel Aviv da razgovora sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i palestinskim zvaničnicima u Ramali na Zapadnoj obali, rekao je neimenovani egipatski zvaničnik.

Isti izvor je rekao da će Kamel razgovarati sa Netanjahuom i Palestinskom upravom o obnovi Gaze, a očekuje se da se u Ramali sastane i sa zvaničnicima Hamsa, koji vlada drugom palestinskom teritorijom pojasom Gaze.

S izraelskim zvaničnicima će se razgovarati i o merama na osnovu kojih će se omogućiti isporuka materijala, struje i goriva u Gazu, te mogućem proširenju zone za ribolov u Sredozemnom moru na toj teritoriji.

U ratu koji je počeo 10. maja poginulo je više od 250 ljudi, uglavnom Palestinaca i pričinjena je velika šteta ionako siromašnoj palestinskoj teritoriji.

Preliminarne procene pokazuju da šteta iznosi stotine miliona dolara.

Egipat je odigrao ključnu ulogu u dogovoru o prekidu vatre, a sada će ponuditi garancije da novac za obnovu neće dospeti u ruke islamskog Hamasa.

Moguće je da će se o tome pobrinuti medjunarodni komitet koji će predvodi Egipat ili UN koje će nadgledati kako se novac troši.

Šef egipatske obaveštajne službe će takodje razgovarati o situaciji u Jerusalimu i kako da se smanji napetost u tom gradu, uključujući ublažavanje izraelskih restrikcija u odnosu na džamiju Al Aksa i sprečavanju planiranog prisilnog iseljenja palestinskih porodica iz jednog arapskog kvarta u istočnom Jerusalimu.

Egipat je prošle nedelje pozvao Izrael, Hamas i Palestinsku upravu na odvojene razgovore da se učvrsti prekid vatre i ubrza obnova Gaze. Očekuje se da će lider Hamasa Ismail Hanije posetiti Kairo ove nedelje.