“Efekat Šapić”: Šta će sada biti u SNS-u – Velika analiza izbora u novom Nedeljniku

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Vidljive su bile i frakcije podeljene u gradu Beogradu između ljudi koje okuplja Goran Vesić i novopridošlica iz Pokreta SPAS Aleksandra Šapića. Pitanje koje se sada najglasnije postavlja jeste to: koliko je uopšte Šapić doprineo izbornom rezultatu naprednjaka u Beogradu. Jedni tvrde da nije doneo ništa, da su njegovi glasači ipak birali neke druge kandidate, ali ima i onih koji tvrde da bi bez Šapića rezultat naprednjaka u Beogradu bio još gori.

Srpska napredna stranka je u Beogradu osvojila oko 38 odsto glasova, a na prošlim izborima 2018. imala je 44 odsto, uz 10 odsto Šapićevog SPAS-a. Prema Bojanu Klačaru, cilj uvlačenja Šapića u SNS je bio više da amortizuje njegovu potencijalnu vrednost kao nekoga ko će da odlučuje o postizbornoj sudbini Beograda.

“Sigurno se tu radi o manjem broju glasova i pokazala se tačnom ta teza da Šapić ne doprinosi mnogo u glasovima. To je pitanje da li je čaša polupuna ili poluprazna. Ako je iz ugla SNS-a poluprazna, može da se kaže da je SNS u zbiru osvojio manje glasova, ali ako je polupuna, može da se kaže da ako Šapić nije u SNS-u, onda je mogao da bude sa nekim drugim i onda bi njegova vrednost bila znatno veća da je bio opozicija u ovom izbornom procesu. Šapić kao opozicija ne bi imao toliki pad. SNS je tim potezom izbegao da Šapić bude tas na vagi. Naravno, pad SNS-a je vezan i sa činjenicom da su dugo trpeli kritike, vrlo često opravdane, u Beogradu. SNS nije imao tako lagodnu poziciju kao u Srbiji, u Beogradu su kanali komunikacije daleko dostupniji i iz tog ugla, koliko god da je u pitanju pad, posle deset godina vladavine, ovaj pad i dalje može da se istrpi”, kaže Klačar.

Detaljnu analizu izbora u Srbiji čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 7. aprila

* Kako su naprednjaci izgubili većinu
* Zašto desnica nije ojačala
* Da li je Putin najveći pobednik izbora u Srbiji
* Kako je Vučić pobedio i sopstvenu stranku za 600.000 glasova
* Dačićevo proleće i igra detekcije iz SNS-a
* Zašto Vučić ne može protiv Rusije, ali ne može ni * protiv Zapada
* Zašto birači nisu kaznili Vučića, a jesu SNS
* Koje su bile najveće greške i propusti opozicije
* Kakav bi rezultat bio na fer izborima
* Zašto vlast nije kažnjena za brojne afere
* Kako su svi upali na budžet
* Čiji je Beograd
* I šta dalje…

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana izbornog specijala Nedeljnika