EBRD i UniCredit Leasing podržavaju prelazak malih i srednjih preduzeća u Srbiji na zelenu ekonomiju

  0
  • Investicije u zelene tehnologije podstiču profitabilnost i konkurentnost preduzeća
  • 20 miliona evra na raspolaganju lokalnim biznisima preko UniCredit Leasing Srbija
  • Investiranjem u zelene tehnologije preduzeća smanjuju potrošnju energije i negativan uticaj na životnu sredinu

  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Fond za zelenu klimu (GCF) i Vlada Luksemburga podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji. Finansiranje u iznosu od 20 miliona evra dostupno je kroz kreditnu liniju plasiranu preko UniCredit Leasing Srbija za investicije u klimatske i projekte zelene ekonomije.

  GEFF Srbija lizing je finansijska linija EBRD-a u ukupnom iznosu do 40 miliona evra, koja pomaže malim i srednjim privatnim preduzećima u Srbiji, uključujući preduzetnike i registrovana poljoprivredna gazdinstva, da unaprede svoje poslovanje kroz primenu visokoefikasnih, održivih i zelenih rešenja u poslovanju.

  Investicije u energetsku efikasnost, kao i efikasno upravljanje vodom, zemljištem i prirodnim resursima, kao i investicije u primenu obnovljivih izvora energije, podstiču profitabilnost i konkurentnost preduzeća i smanjuju negativan efekat poslovanja na životnu sredinu, globalno zagrevanje i klimatske promene.

  Lizing linija namenjena je privatnim pravnim subjektima iz sektora proizvodnje, poljoprivrede, uslužne delatnosti, građevinarstva, trgovine i transporta. Putem lizinga preduzeća će moći da investiraju i u fotonaponske solarne elektrane za proizvodnju električne energije.

  Osim finansijske komponente, kroz GEFF Srbija lizing liniju obezbeđena je i tehnička podrška u vidu onlajn baze podataka koja se zove Tehnološki selektor. Baza sadrži spisak i karakteristike visokoefikasne, prethodno procenjene i odobrene opreme za finansiranje u okviru kreditne linije.

  Žužana Hargitai, EBRD direktorka za Zapadni Balkan izjavila je: “U saradnji sa našim  donatorima i UniCredit Leasing Srbija obezbeđujemo značajnu podršku srpskoj ekonomiji da uspešno sprovede prelazak na zelenu ekonomiju. Ohrabrujuće je to što u Srbiji postoji potražnja za zelenim finansiranjem dok zemlja nastoji da se oporavi od ekonomskih posledica izazvanih pandemijom COVID-19.”

  Ana Milić, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Leasing Srbija je izjavila: “Svesni smo važnosti zelene ekonomije i zbog toga smo ponosni što nam je EBRD ukazao poverenje da radimo na promociji važnosti unapređenja zaštite životne sredine u Srbiji. Finansiranja koja ćemo ponudimo našim klijentima, ne samo da će im pomoći da svoje poslovanje učine održivijim na duže staze, već će omogućiti zdraviju budućnost za nas i naredne generacije“.

  GEFF Srbija lizing linija deo je globalnog GEFF programa EBRD-a vrednog preko 4 milijarde evra koji obezbeđuje finansijska sredstva za biznis sektor i građane koji žele da investiraju u zelene tehnologije.

  EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do sada investirala preko 6 milijardi evra u 267 projekata u Srbiji, sa fokusom na razvoj privatnog sektora i tranziciju ka održivoj i zelenoj ekonomiji.