Džudi Denč brani Vajnstina i Spejsija: “Hoćemo li sada da ignorišemo njihov talenat i filmove?”

0
Foto: Profimedia

Glumica, dama Džudi Denč branila je Harvija Vajnstina i pre svega svog prijatelja Kevina Spejsija, rekavši da treba razdvojiti njihovo ponašanje od njihovog posla.

Kako prenosi Gardijan, Denčova je rekla da oseća tugu kada vidi da su njeni prijatelji skinuti sa velikog ekrana. Iako je bila među prvima koji su osudili njihovo ponašanje i zatražila da budu kažnjeni zbog toga, ona je za Radio Tajms izrazila zabrinutost da će Spejsijev i Vajnstinov rad biti zaboravljen. Denova ne brani Spejsija i Vajnstina od optužbi zbog njihovog nedoličnog ponašanja, ali se posebno osvrnula na ponašanje prema Spejsiju, koji je bukvalno uklonjen iz filma Ridlija Skota 2017. godine, “All the Money in the World”,i to nakon što je završen.

“Kakvo je to mučenje”, kaže ona. “Da li ćemo negirati deset godina u ‘Old Viku’ i sve što je uradio kao umetnički direktor – koliko je bio sjajan u svim tim filmovima? Zar više nećemo gledati sve one filmove koje je Harvi producirao?”

“Ne možete da poreknete nečiji talenat. Možda nikad nećete gledati Karavađovu sliku (on je bio ubica). Možda nikada ne biste otići da gledate Noela Kauarda (optuženog da je napasnik).

Denčova duguje Vajnstinu dosta toga, a Spejsi ju je podržao posle smrti njenog muža, Majkla Vilijamsa 2001. godine. Denčova je bila jedna od prvih slavnih ličnosti koja je javno osudila Vajnstina, rekavši da je “užasnuta” njegovim ponašanjem.

Denčova je govorila i o sopstvenom problemu, gubitku vida, zbog kojeg je prestala da vozi, ali ne samo to.

“Ne mogu da čitam novine, ne mogu da rešavam ukrštene reči, ne mogu da čitam knjige”, rekla je. “Ali, znate, snalazite se. Imam ljude koji mi čitaju i koji mi pomažu oko mog teksta”.

Ona kaže da ne obraća pažnju na problem i da i dalje radi. “Na setu naučite gde se šta nalazi. U redu je ako možete da se izvučete s tim. Sve je to gluma, na kraju krajeva. Prevariti ljude. To je ono što ja radim.” Ona kaže da je za nju bilo traumatično što je morala da pretane da vozi. “Bilo je to apsolutno užasavajuće. Ali, znam da ću ubiti nekoga ako sednem za volan.” Ona dodaje da ne zna prognoze po pitanju vida, ali kaže da joj je tako lakše.

“Ne želim da znam. Ne mogu ništa da uradim. Moram da se adaptiram na to. Tako da sve to ignorišem.”