“Džordan i ja skočimo za loptu. Ja polako padam, padam, padam… A on i dalje stoji”: Kako je Danilović igrao protiv Majkla

0
Profimedia

Ne pamti se da je neki sportski dokumentarac toliko dugo priželjkivan i čekan kao ESPN-ova serija “The Last Dance” o poslednjoj sezoni Majkla Džordana u dresu Čikago Bulsa.

I mnogi aktuelni i bivši NBA igrači su na društvenim mrežama delili utiske o prve dve epizode serije koje su pikazane početkom ove nedelje.

I sadašnji predsednik KSS Predrag Saša Danilović je tokom dvogodišnje NBA karijere više puta imao prilike da igra protiv Majkla Džordana, verovatno najvećeg košarkaša koji se ikada pojavio.

“Mi smo se međusobno čuvali, ako to može tako da se kaže. Još u to vreme smo imali svoju televiziju u sali i na diskovima po deset minuta izdvojenih akcija, gde bi nam Rajli pokazivao gde smo pogrešili. To je nešto što je nepojmljivo za nas, pogotovo u to vreme”, rekao je svojevremeno Danilović u razgovoru za Nedeljnik.

Igrao je u Majamiju. A pred svaku utakmicu pomoćni treneri su mu davali snimke akcija igrača koje čuva.

“I šta mislite da sam mogao da radim kada mi da daju Džordanov CD? Šta? Da mu zatvorim desnu stranu i teram ga na levu”, ispričao je Danilović.

Profimedia

Džordan prosto nije mogao da se čuva, to nije mogao niko, kaže Danilović.

“Jedino ga je, kao, dobro čuvao Džo Dumars. Ali ništa na njega ne utiče. Svi smo se mi izmenjali, cela dvorana se izmenjala na Džordanu, a on nam je dao 48 poena. A sutradan je, recimo, dao dva u Orlandu. Zavisi samo od njega. Bitno je jedino da se ne ‘ložiš’ protiv njega.

Daš mu koš – a davao sam i ja njemu koševe – ali, bitno je da se ne ložiš, jer u tom momentu, ako on provali da si pun sebe, onda ga ne interesuje ništa, ni rezultat, ni utakmica, već samo ide na to da te omalovaži. Bio sam dovoljno pametan da to ne radim, da budem ispod njegovog radara.”