Džonsona pozivaju da podnese ostavku, on najavljuje izbore, traži se hitno zasedanje parlamenta, a na pomolu i novi skandal: Politička kriza u Velikoj Britaniji i dalje se rasplamsava

0
Foto Tanjug AP

Pozivi premijeru Borisu Džonsonu da podnese ostavku i zahtevi za hitno održavanje sednice britanskog parlamenta, prve su reakcije na odluku Vrhovnog suda da je suspenzija parlamenta na Džonsonov zahtev bila nezakonita.

Džonson je u međuvremenu posle presude izjavio pred novinarima u Njujorku da bi Velika Britanja trebalo da održi nove izbore. Rekao je da će vlada poštovati odluku Vrhovnog suda prema kojoj je suspenzija Parlamenta bila nelegalna, iako se on “nimalo ne slaže” sa odlukom suda, piše Njujork tajms, a napominje se da nije eksplicitno isključio mogućnost ponovne suspenzije.

Ledi Brenda Hejl i još 10 sudija Vrhovnog suda proglasili su danas nezakonitim raspuštanje parlamenta Velike Britanije.

“Odluka da savetuje Njeno veličanstvo da suspenduje parlement bila je nezakonita zato što je imala efekat nezadovoljstva ili sprečavanja sposobnosti parlamenta da sprovodi svoje ustavne funkcije bez razumnog opravdanja”, rekla je predsednica Vrhovnog suda Brenda Hejl. “Parlament nije suspendovan, tako je jednoglasno odlučilo svih 11 sudija. Sada je na parlamentu, a posebno na predsednicima oba doma da odluče o narednim koracima”, dodala je Brenda Hejl.

Džonson bi mogao da se nađe u još većem problemu pošto opozicioni poslanici imaju novu municiju za napad: Tajms of London preneo je da je u vreme kada je Džonson služio kao gradonačelnik Londona njegova kancelarija preusmerila desetine hiljada funti iz državnih fondova mladom preduzetniku koji je bio Džonsonov blizak prijatelj.

Današnja presuda u principu znači da je Džonson slagao kraljicu i doveo je u zabludu kada je od nje tražio da odobri meru kojom je parlament, usred debate o Bregzitu, zatvoren na pet nedelja.

Ovakva presuda, piše Njujork tajms, najverovatnije znači da će Džonson po svoj prilici morati da se suoči sa pitanjima opozicionih poslanika, čija je pozicija značajno ojačala, mnogo ranije nego što je planirao.

Poslanici su već usvojili zakon kojim se praktično vladi zabranjuje da povuče zemlju iz EU 31. oktobra bez sporazuma, a Džonson ima još nekoliko nedelja da pokuša da “izboksuje” sporazum.

Tajms takođe piše da nema znakova da će lider laburista Džeremi Korbin pokušati da istisne Džonsona na premijerskom mestu putem glasanja o nepoverenju.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin ipak je pozvao premijera Borisa Džonsona “da razmotri svoju poziciju”. On je ocenio da odluka Vrhovnog suda pokazuje da je Džonson pokazao nepoštovanje demokratije i zloupotrebu moći i dodao da će zahtevati hitnu sednicu parlamenta.

Predsednik donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou istakao je da sednica tog tela mora hitno da bude održana i najavio da će održati konsultacije sa liderima parlamentarnih partija.

Škotska nacionalna stranka (SNP) takođe je tražila od premijera da napusti Dauning strit 10.

“Pozicija Borisa Džonsona je neodrživa i trebalo bi da ima petlju da podnese ostavku”, rekla je portparolka SNP-a Džoana Čeri.

Džina Miler, jedna od aktivista koji su podneli zahtev da Džonsonova odluka o suspenziji parlamenta bude preispitana na sudu, kaže da današnja odluka pokazuje da u Velikoj Britaniji postoji vladavina prava i zakoni iznad kojih nije niko, pa čak ni premijer.

Iz Džonsonovog kabineta rečeno je, međutim, da britanski premijer neće podneti ostavku i da će se vratiti u London odmah nakon što održi govor u Ujedinjenima nacijama, kako bi stigao na početak sednice Donjeg doma parlamenta.

Džonson će se iz Njujorka vratiti u London ranije nego što je planirano, nakon odluke Vrhovnog suda Velike Britanije da je suspenzija parlamenta na njegov zahtev nezakonita, a kako je rečeno iz Dauning strita, premijer će kasnije u utorak održati sastanak sa ministrima u vladi.

On je izjavio da će, prema trenutnim zakonskim propisima, Velika Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra.

“Prema zakonskim propisima Velika Britanija napušta EU 31. oktobra bez obzira šta bude, ali uzbudljiva stvar za nas je sada da postignemo dobar dogovor”, rekao je Džonson novinarima u Njujorku. “I to je ono na čemu radimo. I da budem iskren, nije nam mnogo lakše zbog ovakvih stvari u parlamentu ili u sudovima. Prema zakonskim propisima, mi napuštamo (EU) 31. oktobra i veoma se nadam se da ćemo postići dogovor i mislim da ono što narod u ovoj zemlji želi da vidi jesu parlamentarci koji rade zajedno u nacionalnom interesu, kako bismo ovu stvar uradili i to je ono što ćemo učiniti “, dodao je on.

Donji dom britanskog parlamenta zasedaće u sredu posle presude, izjavio je predsednik Doma Berkou.

“Naložio sam pripremu ne ponovnog sazivanja, već nastavka zasedanja Donjeg doma, s obzirom na to da je njegovo raspuštanje bilo nezakonito”, rekao je Berkou. On je naveo da neće biti održana redovna sesija postavljanja pitanja premijeru koja se održava sredom, ali je dodao da će biti mnogo prostora za hitna pitanja.