Britanski premijer Boris Džonson imenovao je danas 36 novih članova gornjeg doma parlamenta, medju kojima su njegov brat, brojne vatrene pristalice Bregzita i vlasnik novina čiji je otac bio agent sovjetske tajne policije KGB.

Medju novim članovima Doma lordova su i bivši poslanici donjeg doma koji su podržavali Bregzit i nekadašnja kriket zvezda Jan Botam, takodje glasni zastupnik izlaska Velike Britanije iz EU.

Lordovi su postali i bivši ministri finansija, Ken Klark i Filip Hamond, koji su se protivili Bregzitu.

Džonson je imenovao i vlasnika listova Independent i Ivning standard Evgenija Lebedeva, čiji je otac, ruski oligarh Aleksander Lebedev nekada radio za KGB.

Na listi su i bivši šef Džonsonovog kabineta Edi Lister i premijerov brat Džo Džonson, koji je prošle godine napustio vladu zbog neslaganja oko politike.

Većina novih lordova je povezana s Džonsonovom Konzervativnom strankom, ali medju njima i nekoliko bivših poslanika opozicionih laburista koji su podržavali Bregzit.

Na listi je upadljiv nedostatak bivšeg predsednika donjeg doma parlamenta Džona Berkaua, pošto je običaj da bivši lideri tog tela budu imenovani za lordove.

Berkau je izazvao gnev vladajućih konzervativaca pomažući poslanicima da promene smer Bregzita.

Dom lordova, koji je do sada imao nešto manje od 800 članova, potvrdjuje predloge zakona usvojene u donjem domu.

Tokom najvećeg dela 900 godina dugog postojanja, Dom lordova su činili nasledni plemići. Današnji članovi tog tela, koje vlada postavlja doživotno, su bivši poslanici i druge ugledne ličnosti.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.