Džonson u oproštajnom govoru: “Velika Britanija će izaći jača iz ekonomske krize”

0
EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanski premijer Boris Džonson rekao je u utorak da će njegova naslednica Liz Tras učiniti sve kako bi pomogla Britancima da se nose s vrtoglavim skokom cena energije, koristeći svoj oproštajni govor kako bi podržao novu premijerku.

„Znam da će Liz Tras i ova saosećajna konzervativna vlada učiniti sve što mogu kako bi ljudi prebrodili ovu krizu i ova će je zemlja izdržati i mi ćemo pobediti“, rekao je, stojeći pred vratima rezidencije i ureda u Dauning Stritu broj 10.

Britanija će izaći jača iz ekonomske krize, rekao je Džonson, odlazeći iz Dauning Strita da podnese kraljici ostavku na mesto premijera.

„Ovo je teško vreme za ekonomiju. Ovo je teško vreme za porodice širom zemlje. Možemo da ga prebrodimo i prebrodićemo ga, izaći ćemo jači na drugoj strani“, rekao je, prenosi N1.

Premijer je rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin „potpuno zavaravao“ ako je mislio da može da uspe „ucjenjujući i maltretirajući“ britansku javnost ograničavanjem isporuke gasa, podižući tako svetske cene.

„Imamo i nastavićemo da imamo tu ekonomsku snagu da ljudima damo novac koji im je potreban da prebrode ovu energetsku krizu koju je prouzrokovao Putinov opaki rat“, naglasio je odlazeći britanski premijer.

Liz Tras će u utorak zameniti Borisa Džonsona na mestu britanskog premijera, nakon što kraljica Elizabeta od nje zatraži da sastavi novu vladu, koja bi trebalo da se uhvati u koštac sa energetskom i ekonomskom krizom.

Tras je pobedila svog stranačkog rivala Rišija Sunaka u glasanju članova Konzervativne stranke za vođstvo stranke, obećavši smanjenje poreza i pomoć ljudima s njihovim računima za struju, dok se Britanija suočava sa rastućom energetskom krizom.

„Hvala vam što ste mi ukazali poverenje da vodim našu veliku zemlju. Preduzeću hrabre korake kako bismo svi prebrodili ova teška vremena, ojačali našu ekonomiju i oslobodili potencijal Ujedinjenog Kraljevstva“, rekla je u ponedeljak Tras.

Ona će naslediti Džonsona, koji je bio prisiljen da podnese ostavku u julu, nakon višemesečnih skandala zbog kojih je oslabila podrška njegovoj vladi, a ministri dali ostavke kako bi ga prisilili da odstupi.

Džonson će otputovati u Škotsku, kako bi se sastao sa kraljicom Elizabetom u njenoj rezidenciji dvorca Balmoral, kako bi zvanično podneo ostavku.

Nakon Džonsona, sa kraljicom će se sastati Tras, kako bi dobila mandat da sastavi vladu.

Nova premijerka će se obratiti građanima i zatim započeti sa imenovanjima ministara svoje vlade.

Tras će postati četvrti premijer konzervativaca u sedam godina, u vreme kad Britanija upada iz jedne krize u drugu. Sada postoji mogućnost duge recesije i daljeg rasta inflacije, koja je u julu dostigla dvocifreni nivo.

Smena premijera i imenovanje novog, ceremonija koja se inače odvija u Bakingemskoj palati, ovog puta će se dogoditi u Balmoralu, gde kraljica provodi leta, a zbog problema sa pokretljivošću nije mogla da putuje u London.

Kraljica Elizabeta, pod čijom je vladavinom bilo 14 premijera pre Tras, morala je da smanji svoje javne nastupe poslednjih meseci zbog takvih problema, a takođe je provela noć u bolnici prošlog oktobra zbog neodređene bolesti.

Tras zato mora da otputuje u Balmoral kako bi postala premijerka, što je putovanje od oko 1.500 km u oba smera, umesto uobičajenog putovanja od nekoliko stotina metra od Bakingemske palate do Dauning strita.