Džonson: Razgovarao sam o izgradnji mosta između Škotske i Severne Irske, koštao bi samo 15 milijardi funti

0
Foto: Tanjug-AP

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da razmatra mogućnost izgradnje mosta dugog 35 kilometara koji će povezivati Škotsku i Severnu Irsku.

Godinama se raspravljalo o ideji izgradnje mosta između jugozapadne Škotske i Severne Irske, a objavljeno je da je britanski premijer rekao zvaničnicima da izrade studiju izvodljivosti. 

“Razgovarao sam o izgradnji mosta od Stranraera u Škotskoj do Larne u Severnoj Irskoj”, rekao je Džonson novinarima. “To bi bilo veoma dobro. Koštalo bi samo 15 milijardi funti”, rekao je on. 

Televizijski Kanal 4 objavio je da su dobili uvid u dokumente u kojima je Džonson pozvao stručnjake u vladi da “istraže mogućnosti” izgradnje mosta, naprave procene rizika projekta i finansijski plan.

Među rizicima se navodi “oružje u Irskom moru” koje se tu nalazi još od Drugog svetskog rata. Zamisao o izgradnji mosta istraživala se u 19. veku, a vlada premijerke Margaret Tačer 1980. je proučavala planove za putni prelaz, objavio je Kanal 4.

Demokratska unionistička stranka iz Severne Irske, blisko povezana s Džonsonovim konzervativcima, podržava ideju o izgradnji mosta još od 2015. 

Neki stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog dubine Irskog mora i čestih oluja.