Džonson odobrio objavljivanje izveštaja o ruskom mešanju u izbore

0
Foto Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson odobrio je da se objavi kontroverzni izveštaj o navodnom ruskom mešanju u politiku Britanije, objavio je “Independent“.

Britanski list napominje da ovaj izveštaj ne može da bude objavljen pre imenovanja novog Odbora za obaveštajna pitanja i bezbednost i da se ne očekuje da će izaći u javnost pre januara.

Napisan u Odboru Parlamenta za obaveštajne i bezbednosne poslove (ISC), taj izveštaj na 50 stranica analizira aktivnosti Rusije, uključujući moguće mešanje u referendum o Bregzitu 2016. godine, kada je 52 odsto Brotanaca glasalo za odlazak iz EU.

Ali taj odbor je raspušten zbog poslaničkih izbora održanih prošlog četvrtka i izveštaj ne može biti objavljen dok se ponovo ne odobri, što bi moglo potrajati nekoliko nedelja. Članove Odbora biraju premijer i šef laburističke opozicije, o čemu potom glasa Parlament.

Odbor je istragu pokrenuo u novembru 2017. i izveštaj podneo premijeru sredinom oktobra ove godine, rekao je bivši predsednik tog tela Dominik Griv.

Početkom novembra, vlada je kritikovana jer nije htela da taj izveštaj objavi pre izbora 12. decembra, pozivajući se na interese nacionalne bezbednosti.

Međutim danas je portparol Borisa Džonsona izjavio da objavljivanje izveštaja “ne bi škodilo organizacijama koje štite našu nacionalnu bezbednost”, prenose mediji.

Istraga ISC-a bila je odgovor na zabrinutost zbog mešanja Rusije u američke izbore 2016. godine i uticaja kampanja dezinformacija iz Rusije.

Pomenuto je i trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u britanskom gradu Solsberiju, koje London pripisuje Moskvi. Rusija je negirala bilo kakvu umešanost, ali taj slučaj je doveo do talasa proterivanja diplomata Londona i njegovih saveznika i Moskve.

Džonson se našao na udaru kritika zbog blokiranja izveštaja Odbora za obaveštajna pitanja i bezbednost uoči opštih izbora, a šef tog odbora Dominik Griv je ovu odluku premijera nazvao “zapanjujućom”.

“Ako je on to uradio sada, mogao je to da učini i pre raspisivanja izbora”, rekao je za “Independent” Griv, koji je izgubio mesto u parlamentu.