Džonson obećao da će ostati na vlasti: “Nisam shvatio da je Pinčer bio nepodoban za posao u vladi”

1
EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL

Britanski premijer Boris Džonson obećao je da će ostati na vlasti dan nakon što su dvojica ključnih ministara kabineta dala ostavku u znak protesta zbog načina na koji je premijer rukovao skandalima, uključujući slučaj visokog zvaničnika optuženog za seksualno nedolično ponašanje, prenosi AP.

Novi ministar finansija Nadim Zahavi pozvao je na jedinstvo nakon što su vladu napustili njegov prethodnik na funkciju, ministar zdravlja i nekoliko mlađih ministara. Plus još šest ostavki čime je ukupan broj u proteklom danu dostigao 16, prenosi Danas.

Džonsonova vlada je upala u krizu nakon dramatičnih ostavki ministra finansija Rišija Sunaka i ministra zdravlja Sajida Džavida. Ostavke ministara su usledile nakon što se Džonson izvinio, kako je rekao, za grešku, jer nije shvatio da je bivši ministar Kris Pinčer nepodoban za posao u vladi nakon što su protiv njega podnete optužbe za nedolično seksualno ponašanje.

Džonson je priznao da je bila „greška“ što je imenovao Pinčera, uprkos tome što je bio svestan optužbi za nedolično ponašanje protiv njega.

To je usledilo nakon nekoliko dana menjanja odgovora Iz Dauning strita  o tome šta je premijer tačno znao o prošlom ponašanju Pinčera kada ga je angažovao da radi u vladi.

Njihovi odlasci izazvali su talas ostavki nižih zvaničnika koji se nastavio i u sredu.

Zvaničnici Ministarstva obrazovanja Vil Kvins i Robin Voker, ministarka pravde Viktorija Atkins, zvaničnik Ministarstva finansija Džon Glen i pomoćnici ministarstva Laura Trot i Felisiti Bukan su napustili vladu.

Sukob oko imenovanja Pinčera dolazi nakon što su odnosi premijera sa njegovim prethodnicima narušeni skandalom „Partigejt“ i nezadovoljstvom zbog povećanja poreza.

Nekoliko ključnih ministara u kabinetu, uključujući ministarku spoljnih poslova i potencijalnu kandidatkinju za liderstvo Liz Trus, okupili su se oko premijera.

Džonson je prošlog meseca „preživeo“ glasanje o nepoverenja , što znači da je prema sadašnjim pravilima stranke imun na još jedan izazov godinu dana.

Ako, međutim, šefovi stranaka promene to pravilo poslanici pobunjenih Torijevaca mogli bi ponovo da pokušaju da ga svrgnu kasnije ovog leta ili na jesen.

1 KOMENTAR

  1. Ovaj covek nema nameru da se skloni bez obzira na skandale i promasaje, sto me to podseca na nekoga samo ne mogu da se setim na koga. Englezi jos nisu shvatili ko ih vodi bude se polako. Ziveli

Comments are closed.