Britanski poslanik i državni sekretar za poslovanje, energetiku i industriju Alok Šarma proveo je 45 minuta na sastanku sa premijerom Borisom Džonsonom i ministrom finansija i privrede Rišijem Šunakom samo dan pre nego što je pokazao simptome koronavirusa, što povećava mogućnost da će Džonson i Šunak morati u dvonedeljnu samoizolaciju, prenosi Gardijan.

Šarma još nije dobio rezultate testiranja, ali mu je juče pozlilo tokom obraćanja u Parlmentu. Šarma se preznojavao dok je učestvovao u raspravi i nekoliko puta brisao čelo marmicom tokom govora, a trenutno se nalazi u samoizolaciji.

Iz kancelarije birtanskog premijera je potvrđeno da je Šarma bio na sastanku sa premijerom i ministrom finansija, kao i da je kabinet u kom su razgovrali detaljno dezinfikovan.

Portparol britanskog premijera je rekao da su svi učesnici sastanka tokom razgovora poštovali mere socijalne distance od najmanje dva metra, ali da nisu nosili zaštitne maske za lice.

Takođe, portparol nije odgovorio da li će Džonson opet morati u samoizolaciju ukoliko Šarma bude pozitivan na koronavirus.

„Premijer će slediti medicinske savete“, rekao je Džonsonov portparol.

Britanski premijer je već preležao koronavirus i proveo dve nedelje u samoizolaciji, ali pravila i smernice britanskih zdravstvenih vlasti nalažu da ljudi moraju u dvonedeljni karantin i u slučaju da su imali kontakt sa osobom koja je pozitivna na COVID-19.

Premijer i ministar finansija će možda izbeći karantin ukoliko insistiraju na tvrdnji da su tokom celog sastanka poštovali mere socijalne distance od dva ili više metara. Međutim, eventualno odbijanje mera samoizolacije moglo bi ta potkopa poverenje građana u vladu i britanski odgovor na pandemiju, piše Gardijan.

Takođe, mnogi poslanici se protive obveznom fizičkom prisustvu u Parlamentu nakon više nedelja funkcionisanja sednica uz mogućnost učestvovanja u radu putem video linka. Otkako je Šarma pokazao simptome bolesti u toku obraćanja poslanicima, zabrinutost je sada još veća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.