Džonson: “Najverovatnije bez trgovinskog sporazum Velike Britanje i EU…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Britanski premijer Boris Džonson ocenio je danas “vrlo verovatnim” neuspeh pregovora sa EU o sporazumu o budućim trgovinskim odnosima posle Bregzita.

“Vrlo je verovatno da ćemo morati da izaberemo rešenje koje bi, mislim, bilo sjajno za Veliku Britaniju, prema kojem bismo mogli da radimo tačno šta želimo od 1. januara”, rekao je Džonson.

Dodao je da se nada da će ipak biti nekog dogovora jer su pregovori sa EU i dalje u toku, ali još čeka neki “veliki predlog i veliku promenu” u onome što EU kaže.

I predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izrazila pesimističan stav i danas rekla na samitu EU da su “slabe” nade u postizanju dogovora s Londonom o budućim trgovinskim odnosima, prenelo je za Frans pres izjave učesnika tog sastanka.

Fon der Lajen i Džonson su u sredu večerali u Briselu u pokušaju da deblokiraju pregovore, ali nije bilo dogovora te su dali rok do nedelje da vide da li će nešto moći da bude dogovoreno.

U Briselu će se tokom vikenda nastaviti pregovori pregovarača, evropskog – Mišela Barnijea i britanskog – Dejvida Frosta.

Pregovori se spotiču oko tri pitanja: evropski pristup britanskim vodama, način rešavanja sporova i garancije koje EU traži od Londona u oblasti konkurencije u zamenu za pristup njenom tržištu bez carina i kvota.

Velika Britanija koja je zvanično napustila EU 31. januara 2020. godine, definitivno će napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju 31. decembra.

Bez dogovora o slobodnoj trgovini s Briselom do 31. decembra, već dan kasnije, 1. januara, trgovina između Londona i EU, njegovog najvećeg partnera, vodiće se po propisima Svetske trgovinske organizacije, što znači uz carine i kvote.

U očekivanju da neće biti sporazuma, EU je predstavila hitne mere čiji cij je da se zadrži povezanost u drumskom i vazdušnom saobraćaju tokom šest meseci, pod uslovom da London učini isto. Te mere pretpostavljaju uzajamnu garanciju pristupa ribara vodama dve strane 2021. godine.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500