Džonson i generalni sekretar NATO: “Rusko vojno raspoređivanje brine Evropu i ugrožava joj bezbednost”

0
(Beta/Daniel Leal/Pool via AP)

(Beta-AFP) – Rusko vojno raspoređivanje predstavlja “opasan trenutak za bezbednost u Evropi”, rekao je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na zjedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji nije isključio mogućnost i da se dogodi “katastrofa”.

“Rusko vojno prisustvo se pojačava na granicama Ukrajine i pomno pratimo rusko raspoređivanje u Belorusiji, najveće od završetka Hladnog rata”, rekao je Stoltenberg.

Ruska i beloruska vojska počele su danas desetodnevne manevre u Belorusiji.

“Ovo je opasan trenutak za evropsku bezbednost”, rekao je Stoltenberg, dodajući da će NATO štititi sve saveznike.

Prema njegovim rečima, nova agresija Rusije protiv Ukrajine dovešće do jačanja prisustva NATO, a ne do njegovog slabljenja.

Više članica NATO odlučilo je da izdvoji dodatne resurse za snage za brzo reagovanje NATO i to će “omogućiti brzo dobijanje pojačanja i povećati kapacitete za reagovanje”, rekao je Stoltenberg.

Džonson je izjavio da je Velika Britanija poslala 350 vojnika u Poljsku, kao i da predvodi  taktičku jedinicu u Estoniji.

“Nalazimo se vrlo opasnom trenutku”, ocenio je britanski premijer.

On je rekao da ne misli da je Rusija donela odluku “da preduzme vojnu akciju”, ali da “nije nemoguće da bi katastrofa uskoro mogla da se dogodi”.

Džonson je naveo da je prilično zabrinut i da su potrebni “deeskalacija i razgovori”, dodajući i da se o nekim zahtevima Moskve “ne može pregovarati”, posebno kada je reč o politici otvorenih vrata za članstvo u NATO.

Stoltenberg je rekao da je danas uputio poziv ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu na dijalog u okviru saveta NATO-Rusija kako bi se pronašlo diplomatsko rešenje vezano za zabrinutost Moskve.