Džonson: Evropska unija nameće blokadu u Irskom moru, želi da rasparča zemlju…

1
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Britanski premijer Boris Džonson oštro je branio plan svoje vlade da poništi delove sporazuma o Bregzitu sa Evropskom unijom, tvrdeći da bi njeno “ekstremno”  tumačenje sporazuma moglo da ugrozi budućnost Velike Britanije.

U kolumni objavljenoj danas u Dejli Telegrafu, Džonson je rekao da je vladin Predlog zakona o unutrašnjem tržištu potreban da bi se okončale pretnje EU da se nametne “blokada” u Irskom moru za koju je premijer rekao da bi mogla “da rasparča zemlju”.

Predlog zakona za koji je britanska vlada priznala da delimično krši međunarodno pravo, izazvao je negodovanje unutar EU i Džonsonove konzervativne stranke. Očekuje se da će britanski parlament o tome raspravljati sledeće nedelje.

Pošto vlada ne pokazuje nikakve znakove promene kursa, postoji zabrinutost odnosno mogućnost da dve strane neće postići sporazum do decembra, kada ističe prijelazni period posle Bregzita. Ako se to dogodi, obe strane će uvesti carine i druge prepreke u trgovini  početkom 2021. godine.

Blok od 27 država je pre dva dana upozorio London da do kraja septembra mora da povuče planirani zakon o svojoj trgovini sa Severnom Irskom, ili će se suočiti s pravnom borbom čak i pre završetka prelaznog perioda za izlazak Velike Britanije iz EU 31. decembra.

Pre manje od godinu dana dve strane su potpisale i ratifikovale sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU, a ona sad priznaje da bi ga prekršila svojim predloženim Zakonom o unutrašnjem tržištu, koji bi umanjio nadzor EU nad trgovinom Severne Irske koja je u sastavu Velike Britanije i Irske, koja je članica EU.

To je posebno osetljivo pitanje jer je jedina kopnenu granica između Velike Britanije i EU granica Severne Irske i Irske.

Velika Britanija i EU su obavezale sporazumom o Bregzitu da neće biti carinske kontrole ili drugih prepreka između britanskog regiona Severne Irske i Republike Irske, da ne bi, kako tvrdi London, bilo podele među Ircima koji su posle više decenija jedva obustavili oružanu borbu protiv britanske vlasti.

Velika Britanija je napustila političke strukture EU 31. januara, a ekonomsku će 31. decembra, kada se završi 11-mesečni prelazni period. Dve strane do tada pokušavaju da sklope novi trgovinski sporazum, ali razgovori su zaglibili oko pitanja koja uključuju prava ribolova u vodama Velike Britanije i pravila poštene konkurencije preduzeća.

1 KOMENTAR

  1. Врло поучно “штиво” за све оне обузете “еврофанатизмом”, и приказ, како то у неком тренутку изгледа, ако више не делите исте “вр(иј)едности” (што би реко’ Мило) са ЕУ. А што би ту ситуацију, са овдашњим изразом, кратко описали: “дала баба динар да уђе у коло,…”.

Comments are closed.