“Džonson & Džonson” vakcina efikasna protiv delta soja: “Verovatno pruža veću zaštitu nego kod prethodnih varijanti”

0

Prema istraživanju koje je obuhvatilo skoro 480.000 zdravstvenih radnika u Južnoj Africi, “Džonson i Džonson” vakcina protiv koronavirusa pomaže u sprečavanju razvoja teških kliničkih slika kod zaraženih delta sojem kovid-19, prenosi Tajm.

“Studija pruža prve dokaze velikih razmera da vakcina ove kompanije deluje protiv ove dominantne varijante”, prema koautorki ispitivanja dr Glenda Grej, predsednici južnoafričkog Odbora za medicinska istraživanja.

“Verovatno pruža veću zaštitu od Delte nego što je to bio slučaj sa ranijim beta sojem”, rekla je Grej.

“Jedna doza vakcine je pokazala efikasnost u 71 odsto slučajeva u sprečavanju teških kliničkih slika. Takoše, pokazala je efikasnost od čak 96 odsto u sprečavanju smrtnih slučajeva. Imunitet traje i do osam meseci”, rekla je Grej.

Ona je naglasila da ovi rezultati pokazuju da još nema potrebe za dodatnom dozom.

Dok je vakcina “Džonson i Džonson” dominantna vakcina protiv koronavirusa na teritoriji Južne Afrike, zemlja je privremeno obustavila njegovu upotrebu u aprilu nakon što su i Sjedinjene Države odlučile da obustave vakcinaciju zbog njene povezanosti sa “retkim slučajevima krvnih ugrušaka”.

Takođe, jedna američka studija objavljena prošlog meseca pokazala je da je “Džonson i Džonson” vakcina proizvela relativno nizak nivo antitela protiv delta soja. J

Kompanija je saopštila da je analiza, koja nije objavljena u recenziranom časopisu, ispitala samo jedan aspekt zaštite i nije uzela u obzir dugotrajne odgovore među imunološkim ćelijama stimulisanim vakcinom.

Studija je sprovedena nad zdravstvenim radnicima na 120 lokacija u urbanim i ruralnim područjima od 17. februara do 17. maja. Registrovana su dva slučaja retkog poremećaja zgrušavanja trombocitopenijskog sindroma tromboze među učesnicima, a oba pacijenta su se potpuno oporavila.