“Džoni Štulić se zabavljao sa ćerkom Vladimira Bakarića. Ko bi bio lud da mu preti. Vlast njega nije doživljavala ni kao opasnog, ni kao bezopasnog. Nije ga doživljavala uopšte…”

1
Fotografija: Predrag Simović

Preplitanje politike i muzike jedna je od karakteristika čitave karijere Džonija Štulića i benda Azra. Ovih dana u prodaji se našla nova knjiga Ivana Ivačkovića “Između krajnosti” (Laguna) koja se bavi upravo Džonijem i Azrom, ali očišćena od mitomanije i podložnosti sentimentima.

Da li je Džoni imao pretnje zbog svojih političkih stavova? Sa strane je to izgledalo kao bajka – puni koncerti i rasprodate ploče.

“Ma kakve pretnje, taman posla… Da mu je iko ikada zapretio, on bi prvi o tome pričao na sva zvona čim bi okolnosti dopustile. Džoni se zabavljao sa Brankom Bakarić, ćerkom Vladimira Bakarića, najmoćnijeg komunističkog političara u Hrvatskoj i jednog od nekolicine najmoćnijih u Jugoslaviji. Ko bi bio lud da preti momku Branke Bakarić, aktuelnom ili bivšem, svejedno.

Najstrašnije što se Džoniju desilo jeste da mu neke pesme ne budu emitovane na radiju i da mu, na primer, spot za Poljsku ne prođe na televiziji. I jedno i drugo događalo se zbog plašljivih urednika, a ne zato što je u vlasti neko doživljavao Azru kao opasnost.

U Jugotonu, koji je bio državna firma – jer šta je drugo i mogao da bude – pustili su mu i ‘problematičnu’ pesmu Nedjeljni komentar, pošto ih je on ucenio i rekao da im album Ravno do dna neće dati bez te pesme. Eto, to su ‘problemi’ koje je Džoni imao. Vlast – prava vlast – nije ga doživljavala ni kao opasnog, ni kao bezopasnog. Nije ga doživljavala uopšte. Većina jugoslovenskih vlastodržaca nije imala pojma ko je on.

Razume se, sve ovo ne umanjuje ubojitost s kojom je kritikovao uveliko sklerotični jugoslovenski socijalizam. Džoni je bio jedan od prvih disidenata u domaćem rokenrolu. Ali zaista nikada nije imao nekih dramatičnih problema”, ispričao je Ivačković u intervjuu za novi Nedeljnik.

Ceo intervju čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. oktobra

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

1 KOMENTAR

 1. Izneverili ste me! Reče Đoni i ode u nizozemsku…
  Ogroman broj koji je bio za Džonija zaboravi u momentu i njega i njegove misli, reči, glazbu…
  okrenuvši se bratoubilačkom klanju! Sada se javljaju da s u voleli uvek Azru, Džonija..
  a spolovilom nisu mrdnuli da poslušaju njegove reči
  I da bratoubilačkog klanja ne bude!
  …a on je mnogo voleo sfrj!

Comments are closed.