Mračna drama „Džoker“, koja je prošle godine osvojila Zlatnog lava u Veneciji, ima najviše, 11 nominacija za ovogodišnju nagradu Britanske akademije filmskih i televizijskih umetnosti (BAFTA), objavljeno je u utorak u Londonu.

Netfliksov „Irac“ Martina Skorsezea i „Bilo jednom u… Holivudu“ Kventina Tarantina, ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa za najbolju komediju, slede s po deset nominacija.

Devet ih ima ratna drama „1917“, takođe sveže nagrađena Zlatnim globusima za najbolju dramu i najboljeg reditelja Sema Mendeza.

Ta četiri filma boriće se zajedno s „Parazitom“, južnokorejskog reditelja Bong Džon-hoa, za glavnu nagradu.

Hoakin Finiks nominovan je za najboljeg glumca, u konkurenciji s Leonardom Dikaprijom za „Bilo jednom u… Holivudu“, Adamom Drajverom za „Bračnu priču“, Taronom Edžertonom „Roketmenu“ i Džonatanom Prajsom, nominovanim za ulogu u „Dvojici papa“.

Međutim, čim je BAFTA objavila nominacije u glavnim kategorijama, krenule su kritike za dominaciju belaca u glumačkim, i muškaraca u rediteljskim kategorijama.

Za najbolje glumice nominovane su Skarlet Johanson („Bračna priča“), Serše Ronan za poslednju adaptaciju „Malih žena“, Šarliz Teron („One su bombe“), Džesi Bakli („Divlja ruža“) i Rene Zelveger („Džudi“).

Johanson je nominovana i za najbolju sporednu žensku ulogu („Jojo Rabbit“), u kategoriji u kojoj će joj društvo praviti Lora Dern, Florens Pju i dvostruko nominovana Margot Robi („One su bombe“ i „Bilo jednom u… Hollywoodu“).

U konkurenciji za najbolju sporednu mušku ulogu su Al Paćino i Džo Peši za „Irca“, Tom Henks za „Prekrasan dan u susjedstvu“, Entoni Hopkins za ulogu Benedikta u „Dvojici papa“ i Bred Pit za „Bilo jednom u… Holivudu“.

Dodela nagrada zakazana je za februar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.