Džo Bajden u lovu na Teksas: Zahuktava se trka za kandidata demokrata za predsednika SAD

0
Foto: Profimedia

Kako se zahuktava trka za kandidata demokrata za predsednika Sjedinjenih Država, tako se pojavljuju sve značajnija – i sve specifičnija – istraživanja javnog mnjenja. Zbog prirode američkog izbornog sistema, najvažnije je kako će se koji kandidat pokazati u duelu sa Trampom u pojedinim državama.

Čini se da zbog toga najveće šanse ima bivši potpredsednik Džo Bajden. Prema istraživanju Emerson koledža, sprovedenog za Dallas Morning News, i Bajden i njegov kolega Berni Sanders u ovom trenutku bi pobedili Trampa u notornom republikanskom uporištu — Teksasu. Iako su sada u trci dva omiljena teksaska sina, Beto O’Rurk i Hulijan Kastro, Teksašani bi više voleli nekog oprobanog.

O’Rurk je u trci za Senat prošle jeseni izgubio za svega 2,6 procenata od republikanca Teda Kruza, što znači da demokrate i dalje nisu uspele da pobede na državnom nivou od 1994. godine.

I urednik politike na konzervativnom kanalu Foks njuz, Kris Stajervolt, kazao je da će Teksas sigurno ostati republikanski — sem u slučaju da Džo Bajden bude nominovan.

“Ako to bude Džo Bajden, da li će republikanci morati da se brane u Teksasu? Ne sumnjajte u to. A ako demokrate odaberu Elizabet Voren, mislim da sa sigurnošću možemo reći da republikanci neće potrošiti mnogo vremena na brigu o Teksasu”, kazao je Stajervolt.

Bajden – i pored relativno lošeg nastupa na prve dve televizijske debate – dobro stoji u tradicionalnim demokratskim uporištima, a mogao bi da “zaplavi” i poprišta na kojim je Tramp praktično i osvojio Belu kuću, poput Ohaja, Mičigena i Floride.