Džimi Karter opet u bolnici, ali je neuništiv: Najstariji živi američki predsednik već se oseća bolje

0
Foto: Profimedia

Bivši američki predsednik Džimi Karter, tek što je pre nedelju dana otpušten iz bolnice, ponovo je hospitalizovan tokom vikenda, prenosi CNN.

On je ponovo u bolnici zbog urinarne infekcije, ali već se oseća bolje. On je prethodno dve nedelje bio u bolnici u Džordžiji.

“Bivši američki predsednik Džimi Karter bolje se oseća i raduje se što će se uskoro vratiti kući”, stoji u izjavi koju je objavila Karterova fondacije.

Devedesetpetogodišnji Karter primljen je u bolnicu 11. novembra zbog procedure kojom su mu smanjili pritisak na mozak, izazvan krvarenjem kao posledicom njegovih nedavni padova. U oktobru je dva puta hospitalizovan, posle dva pada, kada je povredio oko i zadobio 14 šavova iznad obrve, pri prvom padu, kada je udario čeo o “oštru ivicu”. Zatim je primljen na lečenje zbog manjeg preloma karlice nakon drugog pada. Posle prvog pada nastavio je rad na projektu izgradnje kuće za neprofitnu organizaciju “Habitat for Humanity”.

Ranije se lečio od raka mozga i jetre. Svoj 95. rođendan je proslavio 1. oktobra, i najstariji je živi američki predsednik u istoriji, titula koju je ranije držao Džordž Buš, koji je preminuo 2018. godine u 94-oj. Uprkos ozbiljnim zdravstvenim problemima i brojnim komplikacijama, Karter nije prestao da bude aktivan, posebno u humanitarnim akcijama.

Karter živi u Plejnsu u Džordžiji.

Karter je 1976. porazio republikanskog predsednika Džeralda Forda, da bi kao 39. predsednik odslužio četvorogodišnji mandat u Beloj kući. Nobelovu nagradu za mir dobio je 2002. za svoje napore na pronalaženju mirnih rešenja globalnih sukoba.