Džil Bajden, sicijalinsko poreklo i priča o zemlji u koju su “pobegli” nakon smrti sina: Kako je porodica Đakopa postala Džejkobs posle putovanja iz Mesine na ostrvo Elis…

0
Alessandro Serrano' / Avalon / Profimedia

Šest meseci nakon smrti njihovog sina Boa 2015. godine, Džil Bajden i tadašnji potpredsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden nisu mogli da podnesu pomisao da odu u Nantaket, u Masačusetsu, na tradicionalni Dan zahvalnosti porodice Bajden.

“To bi bilo”, kako je napisala Džil u svojim memoarima iz 2019, “kao fotografija sa isečenim Boovim licem“.

Umesto toga, ona je donela odluku da dovede porodicu u Rim na odmor, tražeći utočište u rezidenciji ambasadora Sjedinjenih Država, prenosi CNN.

Za Džil Bajden, Italija je bila zemlja u koju su mogli da „pobegnu“, kako ju je ona opisala, a poznavanje verske simbolike je takođe poslužilo kao uteha pobožnoj katoličkoj porodici Bajden.

Ove nedelje, Džil Bajden se vratila u ambasadorovu rimsku rezidenciju – imanje iz 15. veka zvano Vila Taverna – ovog puta kao prva dama Sjedinjenih Država.

Dok se suprug Džozef sastaje sa liderima, razgovarajući o spornim temama kao što su životna sredina, globalna ekonomija, moguće pretnje iz Kine i Rusije i pandemija koronavirusa, Džil će voditi nekoliko sopstvenih diplomatskih bilateralnih sastanaka.

Porodica prve dame ima duboke korene u Italiji, a italijanska kultura je dugo igrala ulogu u životu Džil Bajden. Njeni sicilijanski preci zaslužni su za istorijsku belešku – ona je jedina italijansko-američka prva dama Sjedinjenih Država.

Njeno devojačko prezime je Džejkobs, ali pre nego što je njen pradeda emigrirao u Ameriku – stigavši na ostrvo Elis – bila je Đakopa. Đitano Đakopa je „amerikanizovao“ porodično prezime, kao što su to učinile hiljade imigranata, nakon što su započeli novi život u Sjedinjenim Državama.

Đakopiji su živeli u Gesu, na Siciliji – malom selu u provinciji Mesina – koje sada ima manje od 1.000 stanovnika. Priča o poreklu njene porodice daje ton njenom odrastanju sa italijanskim uticajem, što je Džil Bajden u nekoliko intervjua pripisala kao “podsticaj” za velike nedeljne porodične večere u italijanskom stilu. Svojevremeno je rekla da predsednik SAD voli njenu paste, kao i njeni sinovi.

Vreme prve dame Amerike u domovini njenih predaka biće prepuno sastanaka, a uključivaće i posetu porodicama američkih vojnika. Nakon audijencije kod pape Franje u petak, Džil je imala zakazan čaj sa Brižit Makron, prvom damom Francuske, s kojom, kako je rekla, ima odnos kao “sa sestrom”.

Na pitanje da li uživa u Italiji, rekla je: “Dolazimo ovde toliko puta. Volim Italiju. Brižit voli Italiju. Mislim, ko ne bi mogao da voli Italiju?”