Džihadisti prete Makronu i pozivaju na ubistvo svih koji vređaju proroka: “To je naše pravo…”

0
(Beta/AP Photo/Muhammad Sajjad)

(Beta) – Džihadistička grupa Al Kaida islamskog Magreba – Akmi pozvala je danas svoje pristalice da ubijaju sve ljude koji vređaju muslimanskog proroka Muhameda i zapretila da će se osvetiti francuskom predsedniku Emanuelu Makronu koji je branio pravo na karikature.

“Ubijanje onog koji vređa proroka predstavlja pravo svakog muslimana koji u mogućnosti da to primeni”, navela je ta grupa.

Akmi je reagovala na Makronovu izjavu tokom odavanje pošte nastavniku istorije Samuelu Patiju kojeg je ubio islamista jer je na času o slobodi izražavanja pokazao svojim đacima karikature proroka Muhameda.

Makron je tada rekao da Francuska u ime slobode izražavanja neće odustati od karikatura. Njegova izjava je izazvalla talas kritika, protesta i bojkota francuskih proizvoda u muslimanskom svetu.

Nekoliko desetina hiljada ljudi učestvovalo je poslednjih dana na protestima protiv Francuske u muslimanskim zemljama. Demonstrati su palili francusku zastavu i portrete Makrona.

“Bojkot je jedan zadatak, ali to nije dosta”, dodala je Akmi i pozvala na “osvetu” dok je mučenikom nazvala islamistu koji je Patiju odrubio glavu. Islamistu je potom ubila policija.

“Ne zaboravljamo vaše užasno delovanje”, dodala je grupa aludirajući na predsednika Francuske.