Džerimendering planete ili “godina (borbe protiv) populizma”: Svet (i mi) u 2022.

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Statistički gledano, i verovatno samo statistički gledano, mi danas živimo u doba pobune.

Prema istraživanju australijskog Instituta za ekonomiju i mir iz Sidneja, u deceniji iza nas, u periodu od 2011. do 2019. godine broj uličnih protesta skočio je čak dva i po puta.

A onda je došla pandemija koronavirusa.

Pomislilo bi se da će potencijal za bunt biti znatno ograničen, ako ni zbog čega drugog, onda zbog zabrana okupljanja koje su uvođene širom sveta.

Svi zarazni virusi se šire na sličan način, ali svaka pandemija, izgleda, menja svet na sebi svojstven. 

Prema podacima istog australijskog “tink-tenka”, samo u 2020. godini, dakle ovog puta pandemijskoj, obim građanskih nemira širom sveta je skočio za dodatnih 10 odsto, a nasilne demonstracije nisu bile u ovoj meri prisutne još od 2008. godine. Značajan udeo u tome imaju antivakserski protesti, ali nisu samo oni. Prema jednom podatku MMF-a, na koji se pozvao britanski Ekonomist – u analizi uticaja epidemija na društveno-politički život u 133 zemlje – u periodu od 2001. do 2018. godine zaključeno je da socijalni nemiri počinju da se pojačavaju u periodu od 12 do 14 meseci od izbijanja neke epidemije, kao što je na primer slučaj bio sa virusom zika, a da vrhunac dostižu posle dve godine od izbijanja epidemije. 

Dakle, u slučaju koronavirusa 2022. godina bi teoretski u najmanju ruku mogla da bude potencijalno “zanimljiva“. Tim pre što će se u godini pred nama održati serija značajnih izbora koji nemaju mnogo toga zajedničkog osim što će se na njima moći da proveri kako zaista u postpandemijskom svetu stoji populizam. Možda svet neće postati suštinski drugačije mesto, ali će posle 2022. godine sigurno biti jasnije da li su populistički lideri prolazna pojava, ili su kao virus – nešto sa čim moramo da naučimo da živimo.

I na kraju, biće to godina u kojoj će istinski moći da se izmere globalni efekti činjenice da je Donald Tramp bio predsednik SAD.

CELU PRIČU O POPULIZMU U 2022. GODINI PROČITAJTE U NOVOGODIŠNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA KOJI JE U PRODAJI OD 30. DECEMBRA