DW: “Nemačka i Poljska – greške na obe strane”

0
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Odnos Nemačke i Poljske – ali i drugih zemalja istoka Evrope je, blago rečeno – hladan. Poverenik nemačke vlade za Poljsku Ditmar Nitan to razume, ali i misli da je tu mnogo nesporazuma, piše Dojče vele.

DW: Ako pogledate odnose Nemačke i Poljske, da li ste li zabrinuti?

Dietmar Nitan: Ne brinem se zbog odnosa Nemačke i Poljske. Ali znam da odnosi mogu biti još bolji nego što su sad. I to treba da bude podsticaj za sve odgovorne, bilo u Poljskoj ili Nemačkoj – staviti na stranu stranačku taktiku ili unutrašnjopolitičke motive, i potruditi se da Poljska i Nemačka tešnje sarađuju, s obzirom na pretnju Putina.

Još pre rata protiv Ukrajine se moglo čuti kako Poljsku i Nemačku više razdvaja nego što ih spaja. Rat i nemački stav kad je reč o vojnoj pomoći još više je opteretio odnose. Ima onih koji kažu da je ugled Nemačke u Poljskoj uništen.

Nitan: Ja sam realista i znam da su mnogi ljudi u srednjoj i istočnoj Evropi razočarani Nemačkom. Verujem da mogu i razumeti kako tu postoje osnove za razlog takvog razočarenja. Ali isto tako mislim da velik deo tog razočarenja počiva na nesporazumima. Severni tok 2. se gradio u doba nemačke vlade pod Angelom Merkel. Koalicija pod Olafom Šolcom je to zaustavila. Nakon 16 godina demohrišćana u ministarstvu odbrane nemačka vojska u lošem stanju, a sada su socijaldemokrate bile te koje su predložile da se Bundesveru dodeli 100 milijardi evra.

Dakle, za sve je kriva prethodna vlada?

Nitan: Jedno se mora jasno reći: politika koju pomenute države već godinama traže od Nemačke, na primer biti kritičniji prema Kremlju i više ulagati u odbranu, sad se sprovodi. Naravno da se ta promena dogodila pod utiskom ruskog rata protiv Ukrajine. Ali sad se ona dosledno provodi – a na kraju krajeva, to je ono što se računa.

Nemačkoj se prigovara da je previše oklevala.

Nitan: Mogu da razumem to razočarenje. Ali ako pogledate činjenice, mora se konstatovati da je Nemačka isporučila itekako mnogo oružja, takođe i teškog naoružanja, a još i pre rata je bila među najvažnijim finansijskim pomagačima Ukrajine. Mislim da i način i opseg naše komunikacije mogu biti bolji. Moj zadatak kao koordinatora vidim i u tome, da objasnim šta se trenutno dešava u Nemačkoj i da istovremeno imam otvoreno uho za opravdanu kritiku nemačke politike.

Stiče se utisak da su Nemačka i Poljska od početka rata promenile ulogu. Sad Poljska ima moralne argumente protiv Nemačke jer je imala pravo o Putinu i Severnom toku. Povrh toga, Poljska prima milione izbeglica. Kako se Berlin oseća u toj novoj ulozi?

Nitan: Važno je dobro slušati svoje prijatelje i partnere. Moram priznati da su mnogi u nemačkoj politici premalo bavili i nisu slušali opravdani oprez i upozorenja naših prijatelja u Poljskoj i baltičkim državama. Tu smo počinili grešku. Zato kažem: da, dragi poljski prijatelji, imali ste pravo u proceni Vladimira Putina i mi smo pogriješili u našoj analizi. S druge strane se mora reći: kad je bilo reč o prihvatu izbeglica iz Sirije, Nemačka je pružila veliku humanitarnu pomoć, a Poljska ne. Sasvim suprotno od toga, vladajuća koalicija u Poljskoj je čak podsticala otpor protiv muslimana. I kad je reč o pravnoj državi, vlada pod strankom PiS je grešila. Sad pod pritiskom EU mora da ispravlja svoju politiku.

Utoliko ne želite da čujete kritike iz Poljske?

Nitan: Ono što hoću da kažem jeste: da li sad sad treba da upirem prstom na Poljsku i kažem, kod Severnog toka i kod Putina smo mi pogrešili, ali vi ste pogrešili kod pravne države? Da li nas to negde vodi? Zar ne bi bilo bolje kada svi priznali da smo činili greške? Najvažnije je učiti na svojim greškama. Ako dakle nemačka vlada uči na svojim greškama i poljska vlada na svojim greškama, onda je to za mene pre svega nešto pozitivno.