Dvostruko više testiranih i zaraženih u proteklih sedam dana: U Kragujevcu apeluju na odgovornost i solidarnost

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 6.503 osobe, dok je 341 osoba bila pozitivna na COVID-19.

Beograd je i dalje najveće žaršte virusa U Srbiji – gotovo 70 odsto inficiranih u poslednja 24 sata je iz prestonice – ali broj zaraženih nastavalja da raste i u ostalim gradovima.

Za proteklih nedelju dana gotovo duplo više testiranih i duplo više zaraženih koronavirusom u Kragujevcu. Rast novoinficiranih beleži se od polovine oktobra, a nadležni apeluju na odgovornost, oprez i solidarnost, prenosi RTS.

U Gerontološkom centru u Kragujevcu, u kojem je prošle nedelje koronavirus potvrđen kod 17 korisnika i zaposlenih, sitacija je pod kontrolom i nema novozaraženih.

Pojačana kontrola sprovođenja naloženih mera i praćenje kontakata zaraženih, od kojih je u Kragujevcu oko 500 u kućnoj izolaciji, daju dobre rezultate.

“Sve vreme od početka epidemije do danas Institut za javno zdravlje Kragujevac to postavlja kao primarno u svom radu, jer jedino praćenjem kontakata i držanjem kontakata pod kontrolom, odnosno praćenjem njihovog kretanja, možemo da držimo epidemiju pod kontrolom”, kaže Predrag Delić iz Instita za javno zdravlje u Kragujevcu.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić istakao je da nije dobra situacija, ali je bolja nego u junu. “Sa druge strane, te inspekcije i kontrole koje rade zajedno i republičke i gradske službe, smatram da imaju veliku ulogu u celoj toj priči. Očekujemo tek da vidimo njihove rezultate”, rekao je Dašić.