“Dvolična zmija” i “stari seksista”: Strahovi američke levice posle spora Sandersa i Voren

0
Foto: Profimedia

Oštar spor dvoje najprogresivnijih kandidata u trci za predsedničku nominaciju američkih demokrata, Elizabet Voren i Bernija Sandersa, pobudio je strahove za šanse levice na izborima, dok u Demokratskoj partiji postoji šira zabrinutost da bi te svađe mogle umanjiti izglede stranke da na izborima pobedi predsednika Donalda Trampa, ocene su svetskih medija koje prenosi Radio slobodna Evropa. 

Senatori Voren i Sanders međusobno su se optužili da lažu, što se moglo videti, ali ne i čuti sve dok CNN nije objavio audio snimak žustre rasprave, navodi agencija Frans pres. 

Razmirica je usledila posle debate šest demokratskih kandidata, kada je vidno iznervirana Voren, dok se većina srdačno rukovala, odbila da se rukuje sa Sandersom, ukazuje AFP, dodajući da se njihov pakt o nenapadanju raspao poslednjih dana, pošto je Voren potvrdila izveštaj prema kome joj je Sanders privatno rekao da ne veruje da žena može pobediti na predsedničkim izborima 2020. 

Sanders je to negirao tokom debate posle koje mu je Voren prišla i rekla: “Mislim da si me nazvao lažljivicom na nacionalnoj televiziji”. Sanders je potom rekao: “Znaš, nemojmo sada o tome. Ako želiš o tome da razgovaramo, razgovaraćemo”, na šta je Voren rekla “u svako doba”.

Sanders je na kraju rekao: “Ti si mene nazvala lažovom. Rekla si mi… u redu, nemojmo sada o tome”. 

U debati su još učestvovali i bivši potpredsednik Džo Bajden, bivši gradonačelnik mesta Saut Benda Pit Butidžidž, senatorka Ejmi Klobačar i biznismen Tom Stajer. 

Ulozi u debati su bili veliki, ocenjuje AFP, budući da uoči prvih stranačkih izbora za predsedničku nominaciju u Ajovi 3. februara, nijedan od kandidata nema ubedljivu prednost. 

Dvoje senatora su se oprezno zaobilazili više od godinu dana, pokušavajući da privuku a ne da otuđe glasače drugog, a sada se spor, ističe list, prelio na društvene mreže na pristalice Voren i Sandersa. 

Korisnici društvenih mreža koji se identifikuju kao pristalice Sandersa koristile su znak zmije da pokažu navodnu dvoličnost Voren i isticali njene republikanske korene, navodi Vašington post, dok su pristalice Voren, mada manje agresivnim tonom, oživele pitanje da li su mnogi Sandersovi sledbenici seksisti i da li je on doprineo porazu stranke 2016. 

S druge strane, ukazuje Vašington post, republikanci su, uvidevši priliku, nastojali da potpale neprijateljstvo među demokratama. Tramp je stao na Sandersovu stranu kao i 2016. godine.

“Ne znam ga, ne volim ga posebno, on je neprijatan lik – ali ne verujem da je to rekao”, rekao je Tramp na skupu u utorak. 

Spor Sandersa i Voren će izgleda ostaviti trag posle debate, oživljavajući pitanje da li demokrate veruju da žena može pobediti Trampa, što je, kako navodi AP, još jedna strepnja koja proizlazi iz poraza Hilari Klinton 2016. godine. 

Ukazujući na uzavrelu raspravu na društvenim medijima, CNN ocenjuje da postoje realne posledice tih sirovih osećanja. 

Sanders i Voren su dvoje najistaknutijih liberala u trci i da bi jedno od njih pobedilo bivšeg potpredsednika Bajdena u trci za demokratsku nominaciju, biće im potrebna podrška čitave levice, ocenjuje CNN i dodaje da je to pre nekoliko dana bila realna mogućnost, pošto su odbijali da se međusobno napadaju, dok su njihove pristalice uglavnom kritikovali Bajdena i Butidžidža. 

Posle debate u utorak uveče, ideje da bi Sandersove pristalice mogle stati iza Voren, ako bude bila liberalni kandidat s najboljim šansama, sada deluje nerealno, ocenjuje CNN, dodajući da to važi i za obrnuti slučaj. 

(Beta)