Dveri pripremile platformu za dijalog: Razdvajanje izbora, nosilac liste da bude kandidat za poslanika, glasanje za kandidate po imenu i prezimenu…

0
Foto Nedeljnik

 (Beta) – Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri usvojilo je Platformu o dogovoru unutar opozicije i dijalogu sa vlašću, i poslaće je svim kolegama u opoziciji na dalje konsultacije i usaglašavanje, saopštila je ta stranka.

Istovremeno je odlučeno da predstavnici Dveri ubuduće neće učestvovati ni na jednom sastanku unutar opozicije koji je unapred medijski najavljen, već samo na interno organizovanim sastancima.

Ističući da dijalog vlasti i opozicije treba da počne što pre, Dveri kao prvi zahtev u zajedničkoj platformi opozicije navode razdvajanje izbora i to tako što bi vanredni republički, pokrajinski i lokalni izbori bili održani pre predsedničkih izbora.

Drugi zahtev je zakonska izmena da nosilac izborne liste na svim nivoima izbora može da bude samo ličnost koja je istovremeno kandidat za narodnog poslanika ili odbornika i koja ima prebivalište na teritoriji izborne jedinice na kojoj se održavaju izbori, navedeneo je u saopštenju.

Dveri traže i promenu izbornog sistema i glasanje za kandidate po imenu i prezimenu u svojim izbornim jedinicama.

U platformi Dveri predlažu ili koministre iz redova opozicije u ključnim ministarstvima za sprovodjenje izbornog procesa (po uzoru na Crnu Goru) ili zajedničku komisiju sastavljenu od predstavnika vlasti i opozicije (po uzoru na Severnu Makedoniju).

“Pošto se osnovni uslovi za slobodne i poštene izbore već znaju i tiču se najviše slobode medija, zabrane funkcionerske kampanje i pritisaka na birače, glavni zajednički zahtev opozicije u budućem dijalogu sa vlašću treba da budu garancije da će ono što se dogovorimo zaista biti i primenjeno”, navedeno je u saopštenju.

Izmedju ostalog Dveri predlažu i potpuno ukidanje Vladine Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, jer je to glavno sredstvo ucene birača, ali i odredjivanje krajnjeg roka za završetak najavljenog dijaloga.