Dveri podnele Ustavnom sudu inicijativu za poništavanje izbora na svim nivoima

1
Foto Nedeljnik

Predsednik Dveri Boško Obradović podneo je danas inicijativu pred Ustavnim sudom Srbije za poništavanje izbornog procesa na svim nivoima.

Obradović je podneo inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti izmena Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, koje su izvršene u toku izbornog procesa, a što je po navodima Dveri, dovoljan razlog za poništavanje nedavno održanih izbora na svim nivoima.

U saopštenju se ocenjuje da je osporenim članovima navedenih zakona došlo do izmena izbornog zakonodavstva posle raspisivanja izbora, što kako se navodi, mora biti predmet ocene Ustavnog suda.

“Nigde se u demokratskom svetu izborna pravila ne menjaju u izbornoj godini, a ako se menjaju važe tek za naredne izbore, dok je apsolutno nezabeležen slučaj izmene izbornog zakonodavstva u toku samog izbornog procesa, koji se desio u Srbiji i koji je predmet ove inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti pred Ustavnim sudom”, piše u saopštenju Dveri.

Iz pokreta su ocenili da je protivustavno da se od momenta raspisivanja pa do momenta održavanja izbora bilo šta menja u izbornim pravilima, nezavisno od toga šta je predmet promena.

“Ukoliko se u toku izbornog procesa menja izborno zakonodavstvo, povređeno je načelo pravne sigurnosti, dok je u konkretnom slučaju učinjena i diskriminacija prema delu učesnika izbora”, piše u saopštenju.

Navodi se da je jedan broj izbornih listi koje su prikupile i predale potpise pre uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa imao mogućnost da svoje potpise overi samo kod javnih beležnika ili pred sudovima tamo gde nema javnih beležnika.

“Izmenom zakona po okončanju vanrednog stanja, a u sred izbornog procesa, ostalim izbornim listama je data mogućnost da potpise overavaju i u opštinskim upravama, čime je olakšan proces prikupljanja potpisa i učinjena direktna diskriminacija prema ostalim učesnicima na izborima koji nisu imali tu istu, odnosno ravnopravnu mogućnost”, piše u saopštenju.

Dveri su ocenile da su se stekli svi uslovi da se nakon utvrđivanja ustavnosti i zakonitosti izmena izbornog zakonodavstva u toku izbornog procesa odredi i način otklanjanja posledica koje su nastale usled primene opšteg akta koji nije u saglasnosti sa Ustavom ili zakonom, odnosno da Ustavni sud utvrdi ništavost celokupnog izbornog procesa i rezultata izbora na svim nivoima.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.