Dveri: “Mini Šengen antidemokratski čin i izdaja nacionalnog interesa…”

0

(Beta) – Pokret Dveri ocenio je danas da je mini Šengen o kojem govore srpske vlasti “antidemokratski čin” i “izdaja nacionalnog interesa”.

Lider te stranke Boško Obradović rekao je na konferenciji za novinare da je potrebno da se građani na referendumu izjasne da li su za mini Šengen.

“Vlast nameće ideju mini Šengena koja se ne može drugačije tretirati nego kao albanski mini Šengen, jer je saradnja pre svega ponuđena Albaniji, Severnoj Makedoniji, lažnoj državi Kosovo, što je teritorija na kojoj Albanci pretenduju da formiraju Veliku Albaniju”, dodao je on.

Obradović je rekao da su Dveri osmislile “srpski mini Šengen” u koji bi bile uključene Republika Srpska i Crna Gora, jer je to “jedan jedinstven srpski prostor i svet” i da je u tom smislu svaki oblik saradnja sa tim zemljama dobrodošao.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković-Kerković rekla je da je mini Šengen alternativa za ono što Srbija nikad nije ni imala, a to je “siguran ulazak u Evropsku uniju”, da se pokret Dveri ne protivi integracijama, ali da one moraju da budu na korist i dobro srpskom narodu.

Potpredsednik Dveri Ivan Kostić rekao je da treba olakšati biračko pravo za Srbe koji žive i rade van Srbije, garantovati mesta u Parlamentu za predstavnike Srba u regionu i rasejanju i pomoći im tokom njihovog povratka ili investiranja njihovog kapitala u Srbiji.

“Prva mera je jačanje državnih institucija koje treba da se bave temom Srba u rasejanju i regionu. U 2012. godini, ukinuto je Ministarstvo za dijasporu. Srbima koji žive van granica naše zemlje, a imaju srpski pasoš treba olakšati glasanje na izobrima, jer je ove godine na izbore izašao samo jedan odsto glasača. Tim ljudima treba omogućiti da glasaju elektronski ili poštom”, rekao je Kostić.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500