Opozicione stranke traže ostavku ministra Šarčevića zbog curenja testova iz matematike

1
Foto: Tanjug

Pošto su u javnosti procureli testovi iz matematike koji svršeni osmaci polažu o okviru male mature, pojedine opozicione stranke i njeni lideri obratili su se javnosti sa zahtevom za smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da ministar prosvete Mladen Šarčević treba da podnese ostavku zbog odlaganja testa iz matematike za male maturante i tako preuzme odgovornost za “curenje testova”.

“Iako ministar Šarčević tvrdi da je krivica za curenje testova iz matematike ‘negde na terenu’ i tako pokušava da skloni odgovornost za sebe, svaki odgovoran političar u ovoj situaciji bi podneo ostavku i to treba da uradi i Šarčević”, navodi se u saopštenju.

Demokratska stranka saopštila je da bi ministar prosvete Mladen Šarčević trebalo da preuzme odgovornost i podnese ostavku zbog krađe testova iz matematike i pomeranja rokova za polaganje male mature.

“Šarčević je danima govorio o bezbednosti testova za malu maturu i uveravao javnost da su oni na sigurnom, govorio o broju angažovanih inspektora, policajaca i drugog osoblja u zaštiti testova”, podseća DS.

Ta stranka je zatražila da se utvrdi odgovornost svih koji su učestvovali u krađi testova i da se o tome obavesti javnost u što kraćem roku.

U saopštenju DS ističe da bi trebalo preispitati i verodostojnost rezultata završnog ispita iz maternjeg jezika.

Narodna stranka saopštila je da zahteva od nadležnog ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese neopozivu ostavku, kao jedini, kako navode, častan izlaz i čin preuzimanja lične i političke odgovornosti zbog odlaganja polaganja testa iz matematike.

“Sramota je da su već drugi put u prethodnih nekoliko godina testovi za upis učenika u srednju školu ‘provaljeni’, odnosno da su postali predmet korupcije i mahinacija”, navodi se u saopštenju.

Narodna stranka je navela da je neprihvatljivo da deca pored stresa pred polaganje, sada moraju, kako kažu, da plaćaju i cenu korumpiranog i nesposobnog sistema.

“Ovo je drugi put za vreme naprednjačke vlasti da su testovi za upis u srednju školu ilegalno budu objavljeni, prvi put 2013. godine, a niko od suštinski odgovornih u državnim institucijama i javnim preduzećima nije odgovarao”, navela je Narodna stranka.

Demokratska stranka Srbije upitala je nadležne ko je odgovoran za današnje odlaganje testa iz matematike i da li će neko snositi posledice za, kako navode, taj skandal.

U saopštenju DSS je naveo da je ovo drugi put zа poslednjih šest godinа da držаvа nije u stаnju dа nа vаljаn nаčin orgаnizuje polаgаnje testovа zа mаle mаturаnte. 

DSS je upitаla i predsednicu Vlаde Srbije Anu Brnаbić dа li se država temelji nа znаnju i obrаzovаnju. 

Članica Predsedništva i sekretarka za međunarodne odnose Stranke slobode i pravde Ana Stevanović ocenila je da je otkazivanje testa iz matematike za male maturante “šok i trauma za decu koja su se spremala”, te da je za to direktno odgovorna “nesposobna, nestručna i bahata vlast” i da “odgovorni moraju da podnesu ostavke”.

“Oni koji bi da vode državu nisu sposobni da sačuvaju ni testove za maturante. Ovo je još jedan dokaz da u državi više ništa ne funkcioniše, a sada cenu toga plaćaju maturanti. Krađa testova je nastavak sveopšteg propadanja”, rekla je Stevanović, a saopštila je ta stranka.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je saopštila da bi “bilo pristojno da ministar prosvete Mladen Šarčević podnese ili, barem, ponudi svoju ostavku zbog stresa koji su danas doživeli đaci i roditelji usled odlaganja testa iz matematike”.

“Nema sumnje da će istraga utvrditi ko je prodao test i da će krivac ili krivci biti sankcionisani, kao i da će biti smena zbog ovoga što se danas dogodilo. Ali, uvereni smo da to ne umanjuje odgovornost ministra”, navodi LSV.

Pokret Dosta je bilo ocenio je da nepostojanje “ravnopravnih i fer uslova” za održavanje završnog ispita ima “tragične posledice” po čitave generacije osnovaca i srednjoškolaca.

DJB je pozvao ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese ostavku i pokaže “koliko je važno preuzeti odgovornost za rezultate sopstvenog rada”.

U saopštenju DJB-a se navodi da se nakon odlaganja završnog ispita iz matematike zbog pojavljivanja testa sa rešenjima na društvenim mrežama, u javnosti šire “osnovane sumnje i u rezultate završnog ispita iz srpskog jezika”.

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da “skandal” s testovima za malu maturu “ruši temelj obrazovnog sistema” u Srbiji zbog čega bi ministar prosvee Mladen Šarčević morao da podnese ostavku. 

“Nesposobnost da se regularno sprovede završni ispit ide ruku pod ruku s nesposobnošću da se izbori sa plagijatima lažnih doktora i gašenjem odeljenja po školama. Ako u sebi ima i trunku morala, ministar Šarčević bi morao da podnese ostavku. To je lako, kao i napuštanje emisije na N1”, navodi se u saopštenju. 

PSG je naveo da će, kada bude odlučivao o obrazovanju u Srbiji, lažni doktorati biti ukinuti, a učenici više neće sumnjati u regularnost završnog testa.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda odloženo je preventivno za četvrtak, 20. jun, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je da je test “provaljen”, ali je naveo da je sistem zatajio negde na terenu, u nekoj školi, uprkos tome što su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao.

Mediji su jutros objavili i da je procureo kombinovani test koji bi đaci trebalo da polažu sutra, ali je Ministarstvu te spekulacije odbacilo i saopštilo da su navodne fotografije kombinovanog testa lažne.

Sve o ovoj temi pročitajte OVDE.

1 KOMENTAR

Comments are closed.