Dveri danas saopštavaju da li izlaze na izbore, dr Fauci u samoizolaciji, u svetu zaraženo više od 4 miliona ljudi: Vaš brifing za nedelju

0

PRESEK STANJA U SRBIJI – U Republici Srbiji je do 15 časova 9. maja registrovano ukupno 10.032 slučaja zaraze koronavrusom.

Juče je registrovano 89 novih slučajeva.

Ministarstvo zdravlja je potvrdilo da su od poslednjeg preseka preminule još 4 osobe.

Od početka epidemije u Srbiji je preminulo ukupno 213 zaraženih.

DVERI DANAS O IZBORIMA I BOJKOTU – Predsednik Dveri Boško Obradovoić izjavio je za N1 da će danas u Skupštini Srbije saopštiti konačnu odluku tog pokreta o bojkotu izbora.

Nova.rs objavila je da su lideri Saveza za Srbiju na sastanku održanom pre tri dana potvrdili da su odlučni u bojkotu izbora, dok je Obradović izneo stav da bi trebalo preispitati ovu odluku.

Obradović je sinoć objavio da je njegov cilj da “izbori budu odloženi”.

NOŽ ILI PRIVEZAK: “HLADNO ORUŽJE” U SKUPŠTINI KOJE TO NIJE – Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić objavila je na Tviteru fotografiju incidenta ispred Skupštine Srbije, na kojoj se vidi poslanik sa liste SNS Marijan Rističević. Tepić je navela da je Rističević u ruci držao nož.

“Od Skupštine su prvo napravili ruglo, sada i opasnu po život?! Ovo su ti uslovi za izbore? Više ne unose šipke i pištolje kao njihov Šešelj, prešli na noževe”, napisala je Tepić.

Međutim, Rističević za portal Nova.rs navodi da u ruci nije držao nož, već ključ svog automobila.

“Odakle vam to da ja nosim nož? Pogledajte dobro fotografiju. Jeste li sigurni da je to nož. E pa nije. U jednoj ruci držim kesu, u drugoj ključeve automobila”, rekao je Rističević.

NA SAJMU OSTAJE SVEGA 20-AK PACIJENATA – Najavljeno je da bi juče mogla da bude zatvorena privremena bolnica na Sajmu, ali se odustalo od takve odluke.

“U kovid bolnici na Beogradskom sajmu borave 72 pacijenta, testirali smo njih 56 i dobili smo 53 negativna rezultata, te očekujemo da će tokom dana svi negativni na virus biti otpušteni kućama”, rekao je glavni medicinski koordinator te bolnice potpukovnik Vojske Srbije Veljko Milić.

Dodao je da će na sajmu ostati još oko 20 osoba.

MESIĆ: POJEDINCI IZ KATOLIČKE CRKVE NE MOGU DA PREŽALE NDH – Prema njegovim rečima, pojedinci iz Crkve ne mogu da prežale što je kapitulirala Nezavisna država Hrvatska. On je ocenio da je odlučeno da se održi misa u Sarajevu zbog toga što se Katolička crkva još nije oslobodila NDH-zije.

“Tih boraca za izgubljenu stvar ima još dosta, ali najviše u Katoličkoj crkvi. Njima treba ko zna koliko još vremena da shvate da je NDH bila zločinačka organizacija, sa krvavim rukama, sa velikim zločinima i da se, na njihovu žalost, ona više nikada ne može vratiti”, poručio je Mesić.

Dodao je da je za često reaktiviranje priče o Blajburgu kriva, pre svega, aktuelna hrvatska vlast koja na toj “nostalgiji za zločinačkim režimom skuplja poene za izbore”.

“JUG HRVATSKE KAO VUHAN, POTREBNA HITNA REAKCIJA” – Koronavirus je ušao u starački dom u Splitu, a stanovnici sa različitih ostrva, posebno Brača, dolaze u taj grad a da niko ne vrši popis građana koji su u grad ušli iako sa sobom mogu doneti i virus, piše Večernji list.

Splitsko-dalmatinska županija trenutno je najpogođenija u Hrvatskoj, a iako Zagreb i zagrebačka županija imaju više nego duplo više stanovnika, broj zaraženih na jugu je značajno veći.

To je toliko zabrinjavajuće da su stanovnici južnog dela te zemlje počeli da se šale na svoj račun.

Tako je jedan Bračanin prešvrljao naziv mesta Nerežišće i napisao – Vuhan.

TRAMPA SADA NIKO NEĆE MOĆI DA ZAUSTAVI, DR FAUCI JE U SAMOIZOLACIJI – Koronavirus zarazio je nekoliko službenika američke administracije iz najbliže okoline predsednika Trampa kao i predstavnicu za štampu potpredsenika Majka Pensa.

U izolaciji su zbog toga oni koji su bili u kontaktu sa osobom koja je dobila pozitivan rezultat testa za koronavirus, mada se kaže da je rizik da se i sami zaraze mali.

Najveće ime među onima koji moraju u samoizolaciju je dr Entoni Fauci, član najužeg predsednikovog tima za borbu protiv virusa.

Fauci je testiran negativno, ali je zbog sumnjivog kontakta koji je imao doneta odluka da se samoizoluje.

U SVETU VIŠE OD 4 MILIONA ZARAŽENIH – Novim koronavirusom u svetu zaraženo više od 4,1 miliona ljudi. Od posledica zaraze preminulo oko 280.000 obolelih.

Od COVID-19 se oporavilo više od 1,4 miliona obolelih.

Najviše zaraženih imaju Sjedinjene Američke Države – 1,3 miliona, zatim Španija – oko 263.000 i Italija – oko 218.000 ljudi.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: