“Dve zmijske jame u Kijevu i Vašingtonu” i beleške koje su prestale da budu službene: Novo svedočenje u istrazi o impičmentu i “slučaj Kent”

0
Foto: Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp želeo je da čuje samo tri reči iz usta svog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog – Bajden, Klinton i istraga.

Tako zamenik pomoćnika državnog sekretara za Ukrajinu, Džordž P. Kent sažima ono što je imao priliku da sazna dok nije postao bivši zamenik pomoćnika državnog sekretara…

On tvrdi da je Tramp u julu Zelenskom rekao da želi da nastavi političku istragu Džoa Bajdena, da bi nakon toga usledila ucena obustavom vojne pomoći i dodatak još jedne reči u postojeće zahteve – Klinton.

Američki predsednik je želeo da deo istrage postane i njegova konkurentkinja za mesto u Ovalnom kabinetu, Hilari Klinton.

Misleći da su Trampovi zahtevi štetni za “vladavinu zakona”, Kent je odlučio da napravi službenu belešku o onome što je saznao.

“Ne mislim da bi Sjedinjene Države trebalo da traže od ostalih zemalja da se uključe u istrage koje imaju političku pozadinu i smatram da to ugrožava vladavinu zakona i u Americi i u Ukrajini. Mislim da je to u načelnom smislu pogrešno”, napisao je Kent.

On je tada dodao da je Meri L. Jovanovič, bivša američka ambasadorka u Ukrajini, postala žrtva “dve zmijske jame, u Ukrajini i u Americi”.

“Moje upućivanje na zmijske jame odnosilo se na to da je ambasadorka bila smenjena u udruženoj akciji iz Kijeva i Vašingtona”, rekao je Kent.

On je naglasio da je tome doprineo Rudi Đulijani, “koji je širio lažne informacije”, a onda više ni Kent nije bio u prilici da piše beleške. Makar one službene.

Udaljen je sa pozicije zbog prijave Majka Pompea da je maltretirao svoje podređene, a nakon toga je angažovao pravni tim kako bi organizovao svoju odbranu.

Pred Kongresom je svedočio iza zatvorenih vrata.