“Dve su ruke potrebne da bi se tapšalo…”: Bivša ambasadorka SAD o Trampovom Sporazumu veka

0
Foto: Profimedia

Bivša ambasadorka SAD Niki Hejli izjavila je o takozvanom Sporazumu veka, planu za mir na Bliskom istoku američkog predsednika Donalda Trampa, da su “dve ruke potrebne da bi se tapšalo”.

Izraelski mediji prenose da ona smatra da neće biti mirovnog procesa ako i Izraelci i Palestinci nisu voljni da učestvuju u njemu.

Sporazum veka izazvao je mnogobrojne spekulacije jer detalji još nisu objavljeni, a Tramp je najavio da će se to uskoro desiti.

U novinskim izveštajima se sugeriše da predviđa aneksiju velikih delova okupirane Zapadne obale i prokopavanje tunela između pojasa Gaze i Zapadne obale. Ti izveštaji nisu potvrđeni.

Hejli je rekla za izraelske medije da oni koji izražavaju zabrinutost da se plan objavljuje u ovom trenutku pred parlamentarne izbore u Izraelu u martu, u pokušaju da okrenu birače na stranu premijera Benjamina Netanjahua, nisu u pravu.

Ona smatra da se uvek može reći da je američki plan objavljen “suviše brzo i suviše rano” i da se u takvoj situaciji ne može pobediti.

Tramp će se ove nedelje odvojeno sastati sa Netanjahuom, vođom konzervativnog Likuda i njegovim glavnim rivalom na izborima, vođom partije centra Plavo i belo Benijem Gancom u Vašingtonu.

U utorak će on i Netanjahu dati izjave u Beloj kući.

Tada bi predsednik SAD mogao da objavi detalje sporazuma, prenose izraelski mediji izveštaje agencija.

AP navodi da se oba lidera suočavaju s ozbiljnim pravnim problemima, a da plan odvraća pažnju od tih problema što njima odgovara.

Palestinci nisu ni konsultovani o dugoočekivanom planu i unapred su ga odbacili.

Tramp se sastaje sa Netanjahuom u utorak dok se nastavlja proces za njegov opoziv, a u Izraelu počinje razmatranje Netanjahuovog zahteva za imunitet od sudskog gonjenja zbog optužbi za korupciju.

Očekuje se da će plan biti u korist Izraela, a da ima male šanse za uspeh jer Palestinci tvrde da je Bela kuća nefer pristrasna prema Izraelu.

(Beta)