U novoj vladi koja je danas izglasana u Prištini, a na čijem čelu će biti Avdulah Hoti iz DSK, trebalo bi da se nađu i dva predstavnika Srpske liste.

Srpska lista, koja je podržala formiranje nove Vlade u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem, saopštila je danas da je to uradila „u cilju zaštite interesa srpskog naroda“.

U saopštenju se navodi da će u Vladi Avdulaha Hotija ministri srpske liste „nastojati da se što pre ukinu sve prepreke kako bi se nastavio dijalog radi normalizacije odnosa i unapređenja prava i položaja Srba u pokrajini“.

„Nova vlada će ukinuti takse i ‘recipročne’ mere. U skladu sa koalicionim sporazumom, nova vlada se obavezuje da će implementirati do sada postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine, te poštovati prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Prema nezvaničnim saznanjima portala KoSSev, Srpska lista imaće dva ministra u novoj vladi.

Sadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, kako piše KoSSev, već je predložen za zamenika premijera.

Rakić, koji od početka 2014. obavlja funkciju gradonačelnika Severne Mitrovice, trebalo bi, prema predlogu Hotija, da obavlja i funkciju Ministra lokalne samouprave.

Srpskoj listi je u novoj koalicionoj vladi LDK ponuđeno i Ministarstvo za zajednice i povratak na čijem će čelu biti dosadašnji ministar i to u dva mandata, Dalibor Jevtić. Funkciju zamenika premijera kosovske vlade u poslednja dva mandata obavljao je upravo Jevtić, dok je pre njega na toj funkciji bio Branimir Stojanović.

Ukoliko Rakić pređe iz lokalnog na centralni nivo izvršne vlasti, u Severnoj Mitrovici biće organizovani lokalni izbori za gradonačelnika, a do izbora ovu funkciju bi trebalo da vrši zamenik gradonačelnika.

Srpskoj listi još sleduje i mesto savetnika premijera za zajednice koji je ujedno i direktor Kancelarije za zajednice. U vladi Aljbia Kurtija, ovo mesto pripalo je bilo Progresivno demokratskoj stranci Nenada Rašića.

Kada su interesi srpske zajednice u pitanju, na njih se odnosi jedna tačka sporazuma.

„DSK i Srpska lista saglasne su da će marljivo raditi u interesu građana, a pre svega, kroz jačanje vladavine zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala bilo kakvog ekstremizma, poštovanja prava srpskih građana u skladu sa Ustavom i zakonima na snazi, razvoj ekonomije, otvaranje novih radnih mesta, nastavak dijaloga uz posredstvo Evropske unije i SAD, uz uklanjanje svih prepreka koje stoje na putu dijalogu“.

Deo sporazuma je i namera da vlada „insistira na ekonomskom osnaživanju svih građana posebno imajući u vidu opštine sa srpskom većinom“.

Zahtev za sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština, bio je deo koalicionog sporazuma Srpske liste sa PDK i LDK 2014.

Ranije su predstavljena imena budućih ministara u vladi predvođenoj Hotijem – Driton Seljmanaj zamenik premijera, Agim Veljiu ministar unutrašnjih poslova, Arban Abraši ministar za infrastrukturu, Anton Ćuni ministar odbrane, Vljora Dumoši ministarka kulture, omladine i sporta, Armend Zemaj, ministar zdravlja, Hikmete Bajarami ministarka finansija i Besian Mustafa, ministar poljoprivrede.

(Beta, KoSSev)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.