Dve milijarde doza “AstraZeneca” vakcine dostavljeno širom sveta za manje od godinu dana od prve dozvole za upotrebu

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

AstraZeneca je sa svojim partnerima proizvela i omogućila snabdevanje 2 milijarde doza svoje vakcine protiv koronavirusa za više od 170 zemalja na svim kontinetnima u prethodnih 11 meseci, saopštila je ova kompanija.

Kako se navodi, oko dve trećine vakcina je otišlo u države sa “niskim” i “srednje-niskim” primanjima, uključujući i 175 miliona doza koje su dostavljene u 130 zemalja kroz Kovaks program.

Dostignuće od dve milijarde distribuiranih vakcina dolazi nešto više od 18 meseci nakon što su AstraZeneca i Univerzitet Oksford usposavili partnerstvo za razvoj i distribuciju širom sveta neprofitne vakcine protiv Kovida i nešto manje od 12 meseci nakon što je vakcina dobila odobrenje za hitnu upotrebu u Velikog Britaniji.

Paskal Sorio, direktor AstraZeneca, je rekao: “Naša vakcina je odigrala ključnu ulogu u suprostavljanju najvećoj zdravstvenoj pretnji za naših života: procenjuje se da je milion života sačuvano, da je 50 miliona infekcija sprečeno, dve milijarde doza je isporučeno. Brojevi su fantastični, i želeo bih da se zahvalim svima koji su svoje živote stavili na stranu da bi pomogli kako bi se ovo postigli. I dok još veliki deo sveta treba da se vakciniše i još je puno posla pred nama, ovo je ipak dan za ponos i svedočanstvo šta može da se postigne kada ljudi rade zajedno”.

Profesor Endrju Polar, direktor Oksfordove grupe za vakcinu, je rekao: “Ovo je trenutak ponosa i odavanja poštovanja naporima istraživača koji su razvili i testirali vakcinu, osoblju koje je neumorno nastavlja da radi na proizvodnji vakcine, logističkim timovima koji vakcinu dostavljaju u svaki kutak planete, armiji vakcninisanih i javnosti koja je bila uz nas još od prvog kliničkog testiranja probne doze 23. aprila 2020. godine.”