Dve milijarde dolara za 100 miliona doza vakcine protiv koronavirusa: SAD napravile porudžbinu

0
Foto: Profimedia

Američka vlada će platiti 1,95 milijardi dolara za 100 miliona doza potencijalne vakcine protiv novog koronavirusa koju razvijaju zajedno nemačkeo-američke kompanije Bajontek/Fajzer (BioNTtech/Pfizer), saopštile su danas te dve laboratorije.

“Američka vlada napravila je prvobitnu porudžbinu od 100 miliona doza za 1,95 milijardi dolara i mogla bi da dobije do 500 miliona dodatnih doza”, navele su dve kompanije koje uskoro treba da počnu kliničke probe za svoju vakcinu.

Nemačka biotehnološka firma Bajontek i američka laboratorija Fajzer već nekoliko meseci razvijaju vakcinu i sada ulaze u odlučujuću fazu kliničkog testiranja na veliko, posle prvih ohrabrujućih rezultata.

Vašington treba da dobije prve doze čim Fajzer uspe da napravi vakcinu i dobije odobrenje američkih zdravstvenih vlasti. 

Cilj te dve laboratorije je da proizvedu “100 miliona doza pre kraja 2020. godine” i “potencijalno više od 1,3 milijarde doza pre kraja 2021”.

Posle prvog obećavajućeg testa na manjem broju ljudi treba da počne faza testiranja na veliko, a testiranja će se raditi u Brazilu i Argentini. 

Predsednik kompanije Bajontek Ugur Sahin rekao je da pregovoraju sa brojnim drugim vladama i da se nadaju da će uskoro objaviti nove soporazume o isporukama buduće vakcine.

Britanske vlasti saopštile su juče da su potpisale ugovor o kupovini 90 miliona doza eksperimentalnih vakcina protiv koronavirusa koje razvijaju te dve farmaceutske kompanije, pored još jedne eksperimentalne vakcine koju istražuje Valneva. 

Velika Britanija je ranije potpisala ugovor sa Astrazenekom (AstraZeneca) o obezbeđivanju 100 miliona doza vakcine protiv koronavirusa koja se testira na Univerzitetu Oksford, i čiji su rezultati testiranja objavljeni juče navedeni kao vrlo obećavajući. 

(Beta)